Ο προεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στεφάνι στο σημείο που κάηκαν οι υπάλληλοι της Marfin στις διαδηλώσεις του 2010. Μια μαύρη στιγμή για το κίνημα όπου το υποκατάστημα της τράπεζας στην διαδήλωση ενάντια στα οικονομικά μέτρα-μνημόνιο του 2010, δέχθηκε επίθεση με μολότοφ από ομάδα διαδηλωτών με αποτέλεσμα 3 να χάσουν την ζωή τους (υπάλληλοι της τράπεζας) και άλλοι 21 να τρραυματιστούν σοβαρά.

Kατάθεση στεφάνου απο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην τράπεζα της Marfin

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάθεση στεφάνου έκανε τις παρακάτω δηλώσεις

Τιμούμε και σήμερα, όπως και κάθε χρόνο εδώ και δέκα χρόνια, την μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin. Με την ευκαιρία για άλλη μία φορά εκφράζουμε την καταδίκη μας απέναντι στη βία. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία, ιδίως τη βία εναντίον του πολυτιμότερου αγαθού και τη πολυτιμότερης αξίας που είναι η ανθρώπινη ζωή.

Ωστόσο σήμερα δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω απερίφραστα τη βία αλλά και την υποκρισία. Την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, που αποφάσισε δέκα χρόνια μετά να ανοίξει το φάκελο για να διεξαχθεί έρευνα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τους ίδιους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν στάθηκαν ανίκανοι να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν.

Καταδικάζω τη βία αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που λίγους μήνες πριν αποφασίσει να μπει αυτή η πλακέτα εδώ, έδινε εντολή στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας προκειμένου να ασκήσουν έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα, επιδικάζοντας αποζημιώσεις στις οικογένειές τους.

Ο αγώνας για τη ζωή είναι ένας αγώνας που αδιαμφισβήτητα είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για δικαιοσύνη και αλήθεια. Τιμούμε τους νεκρούς μας. Ευχόμαστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό. Αλλά τιμούμε και τους αγώνες του λαού μας για δικαιοσύνη και αλήθεια, διότι αυτοί είναι αγώνες για τη ζωή. Είναι αγώνες για μια καλύτερη ζωή.

Τα θύματα

Κεριά έξω από την Marfin, μετά το θάνατο των 3 εργαζομένων.

Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) έχασαν τη ζωή τους μετά από δολοφονική επίθεση στις 5 Μαΐου 2010, ενώ βρίσκονταν μέσα στην τράπεζα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στο πρώτο μνημόνιο. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείτο από τον Αλέξη Τσίπρα, την Όλγα Γεροβασίλη, τον Νίκο Παππά, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Δημήτρη Παπαχριστόπουλο.