Ο Δημήτρης Κρεμαστινός μετά από γενναία μάχη με τον κορωνοϊό, κατέληξε το πρωί της Παρασκευής στον Ευαγγελισμό. Υπήρξε προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου. Η πλούσια διαδρομή του στην επιστήμη και στην πολιτική.

Έφυγε από την ζωή ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός

Ο γιατρός,καθηγητής Καρδιολογίας και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έφυγε σε ηλικία 78 ετών.

Ο βίος του 

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα. Ήταν ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ήταν επίσης ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου για πολλά χρόνια.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

Συνέγραψε ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία (Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 δημοσιεύτηκαν σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor.

Κυριότερες μονογραφίες του ήταν η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και Preconditioning.

Η υπουργική του θητεία

Κατά τη θητεία του ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων που διατέλεσε από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Φεβρουάριο του 1996, ο Δ. Κρεμαστινός:

  • Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.
  • Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.
  • Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.
  • Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.
  • Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Ν. Βούτσης: Αγαπημένε μας Δημήτρη, μας λείπεις πολύ

Σε συλλυπητήρια επιστολή του ο τ. Πρόεδρος της Βουλής  λέει τα εξής για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού

Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήρια προς τη σύζυγο του, τους οικείους του αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ, την πολιτική οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, ενός άξιου επιστήμονα και πολιτικού που σφράγισε για χρόνια την πολιτική ζωή του τόπου.

Ιδιαίτερα αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος αναλογιζόμενος την τετραετή συνύπαρξή μας στο προεδρείο της Βουλής καθώς συνεργαστήκαμε άψογα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σημειώνω τη σταθερή επιμονή του Δημήτρη Κρεμαστινού για τη σύγκληση σε προγραμματική βάση των προοδευτικών δυνάμεων.

Αγαπημένε μας Δημήτρη, μας λείπεις πολύ.

Όπως θα δείτε και στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ όλος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατο του σημαντικού επιστήμονα και πολιτευτή. Η Κηδεία του θα γίνει στη Ρόδο το απόγευμα του Σαββάτου.