«Tη διαχρονική σύμπλευση ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων με τις απαιτήσεις των ποτο-βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών και τη συμπαιγνία τους σε βάρος των μικρών παραγωγών αποκαλύπτει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του KKΕ σχετικά με την αυθαίρετη απαγόρευση των ονομασιών «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τα προϊόντα απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει, «ο αρμόδιος Επίτροπος J. Wojciechowski αρχικά επικαλείται άγνοια σε σχέση με τα όσα τεκμηριωμένα θέτει η ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του KKΕ Λευτέρης Nικολάου-Aλαβάνος και στη συνέχεια παραπέμπει στην ενημέρωση που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία «το προϊόν το οποίο παράγεται στο πλαίσιο του καθεστώτος για τους μικρούς αποσταγματοποιούς, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου των εν λόγω Γεωγραφικών Ενδείξεων (ενν. «Τσίπουρο» / «Τσικουδιά») και, ως εκ τούτου, πρέπει να φέρει (αποκλειστικά και μόνο) την επωνυμία πώλησης «προϊόν απόσταξης μικρών (διήμερων) αποσταγματοποιών» βάσει της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας»».

«O τεχνικός φάκελος των αποσταγμάτων με γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) «τσίπουρο/τσικουδιά» που επικαλείται η ΕΕ, καταρτίστηκε το 2016 με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες ΓΕ μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα εμφιαλωμένα προϊόντα, αποκλείοντας το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά των μικρών αμβυκούχων και αμπελουργών. Η συγκεκριμένη αναφορά προβλέφθηκε καθ΄ υπέρβαση των γενικών κατευθύνσεων και οδηγιών για τις ΓΕ που δεν συνδέουν τον ορισμό τους με την εμφιάλωση και που ορίζουν ότι ένα αλκοολούχο ποτό αποκτά γεωγραφική ένδειξη αμέσως μετά την απόσταξη και όχι την εμφιάλωση.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον τεχνικό φάκελο που κληρονόμησε, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: με εγκύκλιο που εξέδωσε επιβάλλει πρόστιμα 1000 ευρώ στα καταστήματα που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει την εγκύκλιο αυτή αυθαίρετη γιατί «η χρήση των συγκεκριμένων ονομασιών για το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά είναι εθιμικά κατοχυρωμένη και δεν αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία. ΕΕ και κυβέρνηση της NΔ προκειμένου να δικαιολογήσουν την απρόκλητη στήριξή τους σε βιομήχανους-μεγαλέμπορους επικαλούνται σχετικά με τη θεσμοθέτηση της αυθαίρετης εγκυκλίου, όχι την κείμενη νομοθεσία, αλλά τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για το προϊόν «τσίπουρο/τσικουδιά».

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχοντας ως κριτήριο τα συμφέροντα βιομηχάνων – μεγαλεμπόρων, παίρνουν τη σκυτάλη η μια από την άλλη στην ικανοποίηση των συστάσεων της ΕΕ, που έχουν αποτυπωθεί στις γνωστές αποφάσεις τόσο του Δικαστηρίου της ΕΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προωθούν τον εξοστρακισμό των μικρών αμπελουργών και αμβυκούχων από την παραγωγή.

Οι μικροί αμπελουργοί και αμβυκούχοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από την εις βάρος τους συμπαιγνία και να οργανώσουν χωρίς καμιά καθυστέρηση τον αγώνα τους έχοντας στο στόχαστρό τους βιομήχανους – ΕΕ – κυβερνήσεις» τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ καταλήγοντας: «Αυτήν την περίοδο, εν μέσω πανδημίας, ο ανταγωνισμός για την κερδοφορία φέρνει νέα δεινά. Η «απόσταξη κρίσης» και η «αποθεματοποίηση οίνου» που προβάλλονται σε επίπεδο ΕΕ ως η λύση για τη μείωση των αποθεμάτων οίνου δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς οινοποιούς. Κερδισμένοι θα βγουν και πάλι οι βιομήχανοι, που επικαλούμενοι τα πλεονάσματα, προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος προκειμένου να αρπάξουν τον νέο τρύγο σε εξευτελιστικές τιμές.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυθαίρετες απαγορεύσεις και να τροποποιήσει τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων του «τσίπουρου/τσικουδιάς» με βάση τις γενικές κατευθύνσεις, ώστε να συμπεριληφθεί και το χύμα προϊόν των «καζανάδων». Επίσης, να ληφθούν μέτρα διοχέτευσης των οίνων των μικρών και συνεταιριστικών οινοποιείων στη λαϊκή κατανάλωση με κρατική ευθύνη σε λογικές τιμές».

Επισυνάπτονται τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του KKΕ και της απάντησης της Ευρ. Επιτροπής

Real