Όπως γράψαμε και νωρίτερα η επίσημη ενημέρωση επιβεβάιωσε τον θάνατο άλλων 2 συμπολιτών μας. Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα, ενώ 43 συμπολίτες μας συνεχίζουν την μάχη τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

tsiodras01-mesa

Τα 12 από τα 17 νέα κρούσματα «σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ενώ ανακοίνωσε και την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για την καλύτερη πρόβλεψη της διασποράς του ιού.

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σταδιακά και υπό προϋποθέσεις ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος διασποράς της νόσου. Πρέπει να επιστρέψουν σε επαγγελματικό περιβάλλον οι άνθρωποι, αλλά θα υπάρχει μέριμνα για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θα γίνει επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας του ιού στη χώρα για να έχουμε καλύτερα δεδομένα στο μαθηματικό μας μοντέλο, είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα είναι ακόμη υπό συζήτηση και διευκρίνιση και αύριο θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για την πορεία μετάβασης.

Ειδικότερα, για τα σχολεία, ο κ. Τσιόδρας είπε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε τη σταδιακή και υπό προυποθέσεις επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. «Θέλει πολλή προσοχή» τόνισε και είπε πως θα παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται πως κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο. Σε όλο τον κόσμο είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα. Υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην Επιτροπή όλοι είπαν ναι στο άνοιγμα των σχολείων» επεσήμανε. «Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε» τόνισε.

Με προσοχή, όμως, είπε ο κ. Τσιόδρας παρακολουθείται και η περίπτωση ασθενούς που εμφανίσθηκε ξανά θετική στον κορωνοϊό, ενώ ενδιαμέσως ήταν αρνητική. Οπως είπε, ενδεχομένως να μην υπήρχε επαρκές υλικό στον ενδιάμεσο έλεγχο ή κάτι άλλο, δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία και μάλλον αναφέρεται σε παρουσία του γενετικού υλικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη. Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που δείχνουν ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος – το σωματοφάρυγγα. Μιλάμε για επανανίχνευση ή παρουσία του ιού επί μακρόν. Τέτοιο είναι το περιστατικό. Το χρυσό κριτήριο είναι να πάρεις δείγμα και να κάνεις καλλιέργεια σε υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας. Στη Γερμανία έχουν γίνει. Οι οδηγίες που δίνουμε είναι ότι το δεκαήμερο είναι ένα χρυσό κριτήριο για να πει κανείς ότι έχει σταμαμτήσει η μετάδοση. Αλλοι το κάνουν και πιο νωρίς, στις 7 μέρες έχει καταπολεμήσει και δεν μεταδίδει τον ιό. Ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια για 14 μέρες, για να είμαστε πιο βέβαιοι.

Στην επιτροπή των ειδικών συζητήθηκε και ο συναγερμός στη Βρετανία μετά τη διαπίστωση ότι φλεγμονές στους πνεύμονες οδηγούν παιδιά στην εντατική. Η ανακοίνωση από το NHS λέει ότι είναι μικρός ο αριθμός αυτός και εξακολουθεί να ισχύει ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό. Αυτό που περιγράφεται μοιάζει περισσότερο με τοξικό σοκ ή το σύνδρομο καβασάκι και σε περιπτώσεις υπάρχει και ο κορωνοϊός. Το NHS συνιστά επαγρύπνηση, δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που έχουμε για τα παιδιά.