Όλοι ξαφνιαστήκαμε όταν ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει για την Χλωρίνη ως θεραπεία. Αυτό που δεν ξέραμε και διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του In.gr , ήταν πως η θεραπεία με χλωρίνη δεν του ήρθε στο μυαλό έτσι του Τραμπ. Υπήρχε υποκίνηση από έναν τσαρλατάνο, τον Μαρκ Γκρένον, ηγέτη μιας παραθρησκευτικής οργάνωσης στις ΗΠΑ. Ο πλανητάρχης βέβαια όφειλε να ελένξει την πηγή του ή τουλάχιστον να την αναφέρει.

Απατεώνας που πουλά χλωρίνη ως θεραπεία είχε στείλει επιστολή στον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα | in.gr

Ο Τραμπ λοιπόν σύμφωνα με δημοσίευμα  του Guardian, φαίνεται πως λίγο διάστημα πριν το πει, δέχτηκε μια επιστολή από τον συκγκεκριμένο κύριο για την χλωρίνη, που είναι η “θαυματουργή θεραπεία” για τον κορωνοϊό.

Στην επιστολή του, ο Μαρκ Γκρένον ανέφερε στον Τραμπ ότι το διοξείδιο του χλωρίου – ένα είδος ισχυρής χλωρίνης που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές διαδικασίες όπως η επεξεργασία υφασμάτων, και η κατάποση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο – είναι “μια εξαιρετική αποτοξίνωση, καθώς μπορεί να σκοτώσει το 99% των παθογόνων στον οργανισμό μας”. Επιπλέον πρόσθετε ότι “μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να ξεφορτωθεί τον κορωνοϊό”. Από εκεί λοιπόν εμπνεύστηκε ο Τραμπ, χωρίς βέβαια να αναφέρει την πηγή του.

Ποιος είναι όμως  ο Μαρκ Γκρένον

Ο Γκρένον αυτοχαρακτηρίζεται “αρχιεπίσκοπος” του Genesis II, μιας ομάδας με έδρα τη Φλόριντα που ισχυρίζεται ότι λειτουργεί ως εκκλησία, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και διανομέα χλωρίνης ως “θαυματουργής θεραπείας” στις ΗΠΑ.

Shameless: The High Priests of Snake Oil Offer Miracle Cures - ABC ...
O Mαρκ Γκρένον σε εμφάνισή του στο ABC

Προωθεί τα χημικά του με την ονομασία MMS, από τη φράση “Miracle Mineral Solution” (θαυματουργή θεραπεία ορυκτών) και ισχυρίζεται ψευδώς ότι το προϊόν του είναι ικανό να θεραπεύσει το 99% όλων των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της ελονοσίας, του HIV/AIDS αλλά και του αυτισμού. Από την αρχή της πανδημίας, το Genesis II προωθεί το MMS ως θεραπεία του κορωνοϊού. Συμβουλεύει τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, να αναμείξουν τρεις με έξι σταγόνες χλωρίνης σε νερό και να το πιουν.

Την επιστολή προς τον Τραμπ την επιβεβαίωσε ο ίδιος στην εκπομπή του

Στην εβδομαδιαία εκπομπή του, η οποία αναρτάται στο διαδίκτυο κάθε Κυριακή, ο Γκρένον διάβασε την επιστολή που έστειλε στον Τραμπ. Κατά τα λεγόμενά του ξεκινούσε με τη φράση: “Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, σας εκλιπαρώ να διαβάσετε αυτό το γράμμα και να αναλάβετε δράση”.

Ο Γκρένον δήλωσε επιπλέον ότι τριάντα υποστηρικτές του έχουν γράψει επίσης στον Τραμπ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ζητώντας του να αναλάβει δράση προστατεύοντας το Genesis II στις δραστηριότητες εμπορίας χλωρίνης με… θαυματουργές ιδιότητες.

Την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την αναφορά του Τραμπ στην κατάποση απολυμαντικών, ο Γκρένον προχώρησε ακόμη περισσότερο με ανάρτησή του στο Facebook. Εκεί ισχυρίστηκε ότι το MMS έχει αποσταλεί στον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Ο Τραμπ έχει παραλάβει το MMS και όλες τις πληροφορίες!!! Τα πράγματα προχωρούν! Ο Κύριος ας βοηθήσει και τους υπόλοιπους να δουν την αλήθεια!»

Ττο ξέσπασμα του Τραμπ για την πιθανή αξία μιας “ένεσης απολυμαντικών στους πνεύμονες ασθενών κορωνοϊού” ήρθε μόλις μερικές μέρες μετά την επιστολή του Γκρένον.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απέκτησε εισαγγελική εντολή που απαγορεύει στο Genesis II την πώληση αυτού που αναφέρει ως “μη αποδεδειγμένη και πιθανώς επιβλαβή θεραπεία για την Covid-19”. Το FDA έχει επίσης ζητήσει από την οπαδό του Genesis II, Kerri Rivera να απομακρύνει από την ιστοσελίδα της τους ισχυρισμούς ότι το MMS τη θεράπευσε από τον κορωνοϊό. Τον περασμένο Αύγουστο το FDA είχε εκδόσει προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες, αποτρέποντάς τους από τη χρήση του MMS, αναφέροντας ότι πρόκειται για “επικίνδυνη χλωρίνη, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες”.

Η πόση του MMS μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια και σοβαρή αφυδάτωση, οδηγώντας στο θάνατο, αναφέρει η υπηρεσία. Ο Guardian ήρθε σε επαφή με το Λευκό Οίκο ρωτώντας αν η επιστολή του Γκρένον επηρέασε τον Τραμπ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση. Το θέμα είναι όμως ότι όταν ο επίσημος φορέας της χώρας σου δεν αποδέχεται την θεραπεία κάποιου τσαρλατάνου, οφείλεις ως πρόεδρος να το γνωρίζεις και να μην το προωθείς έστω και έμμεσα. Δυστυχώς βέβαια ο Τραμπ δεν είναι η πρώτη φορά που προωθεί μη επιστημονικές θεωρίες.

Δε χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι δε μιλάμε για τη Χλωροκίνη αλλά για την ίδια την χλωρίνη. Μπορεί με βάση την ονομασία να φαίνεται ως κάτι όμοιο αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Η χλωροκίνη σε κάποιες περιπτώσεις έχει δείξει θετικά αποτελέσματα και εξετάζεται είτε αυτό ή κάποιος συνδυασμός ως θεραπεία. Έτσι λοιπόν μακριά από την Χλωρίνη ως φάρμακο και αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.