Γράφει ο Πάνος Κουτσούκος για τηνεφημερίδα Πριν

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε καταστάσεις δύσκολες για το λαό και την κοινωνία, που βρήκαν εκρηκτική έκφραση μέσα στα στρατόπεδα. Με μια σειρά παρεμβάσεις τους το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» (ΔΕΦΣ) και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων έχουν αναδείξει, βασιζόμενοι σε πλήθος καταγγελιών από στρατόπεδα από όλη τη χώρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι και αφορούν την απουσία μέσων ατομικής προστασίας εναντίον του ιού, το κουτσούρεμα ή και το ολοκληρωτικό κόψιμο μεταθέσεων και αδειών και το τρομακτικό πρόβλημα του συνωστισμού των φαντάρων εντός των στρατοπέδων.

Η ευθύνη για τα παραπάνω βαραίνουν κυβέρνηση και υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Γι’ αυτό είναι διπλή πρόκληση να βγαίνει ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της αφόρητης κατάστασης στο στρατό και να αποδίδει τις καταγγελίες σε «δίκτυα που έχουν κάποιες ιδιαίτερες απόψεις για τον στρατό», λέγοντας κυνικά πως ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να λειτουργεί με «δημοκρατικές διαδικασίες»! Ο υπουργός αφενός «τιμά» το Δίκτυο «Σπάρτακος» φωτογραφίζοντάς το ως αυτό που δίνει φωνή στους φαντάρους, αφετέρου ομολογεί πως γι’ αυτούς στρατός και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες.

Αλήθεια, θα μας απαντήσει ο υπουργός τι ακριβώς έχει γίνει για να αποφευχθεί ο συνωστισμός εντός των στρατοπέδων άρα και η πιθανή μετάδοση του ιού; Θα λογοδοτήσει ποτέ για την υποχρεωτική αποστολή των φαντάρων στον Έβρο και την άγρια καταστολή σε πρόσφυγες και μετανάστες; Θα λογοδοτήσει ποτέ, αυτός και οι προκάτοχοί του από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ολοένα αυξανόμενη πολεμική προετοιμασία και τη συμμετοχή της Ελλάδας στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ;

Δυστυχώς για τον ίδιο και την κυβέρνηση, οι φαντάροι και η νεολαία, αντιστέκονται και απαντούν αποφασιστικά μέσω του ΔΕΦΣ και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Πρωτοβουλία πήρε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ζητώντας συνάντηση με το ΥΠΕΘΑ μέσα από ανοικτή επιστολή που δημοσιοποιεί την εκρηκτική κατάσταση μέσα στις μονάδες και υποστηρίζει τα αιτήματα των φαντάρων.

Κινητικότητα παρουσιάζει και το ΚΚΕ, το οποίο δημιούργησε και το alt.gr. Η ηγεσία του ΚΚΕ εδώ και χρόνια παρεμβαίνει στις ένοπλες δυνάμεις από την σκοπιά της «ισχυροποίησης του κόμματος» και της «λαϊκής εξουσίας» που μέλλεται για να ‘ρθει, χωρίς όμως να αμφισβητούνται βαθιά οι λογικές του εθνικού ρόλου του στρατού. Έτσι και τώρα, παρά την έκφραση μιας σειράς διεκδικήσεων για τον κορονοϊό, λείπει το πιο βασικό αίτημα: η αποσυμφόρηση των στρατοπέδων, με μαζικές ειδικές άδειες στους φαντάρους, ίσως γιατί θα υπονομευθεί το «αξιόμαχο». Πρόκειται για συνέχεια της αντίληψης που υιοθετεί την αστική γραμμή της «κακής-επιθετικής Τουρκίας», χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην εξίσου επιθετική πολιτική του ελληνικού αστικού κράτους, των αυξανόμενων ανταγωνισμών για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες.

Το σίγουρο είναι ένα. Την απάντηση σε όλα αυτά θα δώσει ένα κίνημα μαζικό μέσα κι έξω από τον στρατό, συνολικότερα η πάλη της νεολαίας και του εργατικού κινήματος ενάντια στην ακόμα μεγαλύτερη επίθεση που ετοιμάζεται παγκόσμια στον κόσμο της εργασίας με πρόσχημα την πανδημία.