Σε μήνυμά του προς το ΚΚ Κούβας, για τον θάνατο του Εφιχένιο Αμεϊχέιρας Ντελγκάδο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«To KKE εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του συντρόφου Εφιχένιο Αμεϊχέιρας Ντελγκάδο, μιας ηρωικής μορφής της Κουβανικής Επανάστασης.

Ο Εφιχένιο Αμεϊχέιρας ήταν μεταξύ εκείνων των ηρωικών επαναστατών, που μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο έφτασαν στην Κούβα από το Μεξικό με το σκάφος «Γκράνμα», το 1956. Στον ανταρτοπόλεμο στη Σιέρα Μαέστρα κέρδισε τον τίτλο του «κομαντάντε», τον ανώτερο στον επαναστατικό στρατό.

Ο σύντροφος Εφιχένιο Αμεϊχέιρας πολέμησε στον Κόλπο των Χοίρων, ως αρχηγός του Εθνικού Επαναστατικού Τάγματος Αστυνομίας, ενώ ανήκε στο σώμα των κουβανικών στρατευμάτων που εκπλήρωσαν τη διεθνιστική αποστολή στις Δημοκρατίες της Αλγερίας και της Αγκόλας. Συνολικά υπηρέτησε την Κουβανική Επανάσταση από θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του στρατηγού και ο τιμητικός τίτλος του «ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας».

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συντρόφους του εκλιπόντος συντρόφου».

902