«Ο κόσμος περιμένει από εμάς αντιπολίτευση, πρόγραμμα, πολιτικό σχέδιο, σύνθεση απόψεων, συσπείρωση δυνάμεων και δημοκρατικές διαδικασίες για να ξαναπετύχουμε το ‘2η φορά Αριστερά’»

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Δ. Κουκλουμπέρη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Η σημερινή ΝΔ είναι ένα μείγμα παλιάς ΕΡΕ, Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και άκρας νεοφιλελεύθερης Δεξιάς και μας πάει πάρα πολύ πίσω

Αποδεικνύεται μέσα σε λίγους μήνες ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Διότι ο Μητσοτάκης είναι όμηρος των βαρόνων του ποδοσφαίρου, του χρήματος, των ΜΜΕ και του κόμματός του -δείτε την υπόθεση Σαμαρά.

Ταυτόχρονα, μάς πάει πάρα πολύ πίσω, γιατί η σημερινή ΝΔ είναι ένα μείγμα παλιάς ΕΡΕ, Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και άκρας νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. Σας παραπέμπω στις χθεσινές δηλώσεις Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον οποίο η προστασία της 1ης κατοικίας βλάπτει την οικονομία ή τον τραγέλαφο με το προσφυγικό-μεταναστευτικό με το Υπουργείο.

Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: Ότι επιβάλλεται εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία, να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, να βάλουμε ως 1η προτεραιότητα μια πιο δυναμική και πειστική αντιπολίτευση -πολιτική, κοινωνική, κινηματική-, να βάλουμε μπροστά την πολιτική, το σχέδιο, το πρόγραμμά μας και να πάψουμε να πατάμε τα κορδόνια μας, αναλωνόμενοι στα οργανωτικά του Συνεδρίου.

Χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο νίκης κι όχι μάχης μηχανισμών και στείρων ομαδοποιήσεων

Ελπίζω κι εύχομαι η Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης και η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, να βρουν -με πνεύμα σύνθεσης απόψεων και συσπείρωσης- λύσεις σε αυτά τα οργανωτικά θέματα, για να στραφούμε στην ουσίαΔεν πρέπει να φοβηθούμε τον διάλογο και τις διαφορετικές απόψεις, γιατί ο στόχος μας είναι, μέσω του δημοκρατικού διαλόγου, να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, που θα τις υπηρετήσουμε όλοι μαζί, με βάση τις αποφάσεις που θα παρθούν στο Συνέδριο.

Η εντολή που έχουμε από τον κόσμο μας είναι ένα μεγάλο, ισχυρό κόμμα της Αριστεράς, ενισχυμένο και ποσοτικά και ποιοτικά, ικανό να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά μιας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, για να ξαναγίνουμε κυβέρνηση και να πετύχουμε το «2η φορά Αριστερά», πιο ώριμοι και πιο δυνατοί αυτή τη φορά.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο δημοκρατικό, σύνθεσης απόψεων, συσπείρωσης και νίκης. Όχι μάχης μηχανισμών και στείρων ομαδοποιήσεων για σφαίρες επιρροής στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Πάντα με πρόταγμα το πολιτικό μας σχέδιο και πρόγραμμα. Κι αυτά μέχρι τώρα δεν είναι στην ατζέντα ως προτεραιότητα και πρέπει να μπουν τάχιστα.

Πρέπει να φυλαχτούμε από αντιπαραθέσεις, που πλήττουν και ακυρώνουν το «άνοιγμα»

Την πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την έχουμε επεξεργαστεί συλλογικά και την έχουμε εγκρίνει ομόφωνα. Επομένως, τώρα το θέμα είναι να την υλοποιήσουμε.

Και για να πετύχουμε αυτό το «άνοιγμα» -γιατί δεν ξέρω κανέναν που να μη θέλει ένα ανοιχτό, ισχυρό, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, κορμό μιας ευρύτερης προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής να ξανακυβερνήσει τον τόπο- πρέπει να φυλαχτούμε από στείρες αντιπαραθέσεις, που πλήττουν και ακυρώνουν το «άνοιγμα». Κι ο Τσίπρας, ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης, δεν έχει ανάγκη από Τσιπρο-φύλακες.

Αυτό πάντως που είναι γεγονός είναι ότι και η καλύτερη ιδέα ζημιώνεται όταν μπλέκει με διαρροές. Και δεν μου αρέσει να υπάρχουν διαρροές από τα ανώτερα συλλογικά όργανα του κόμματός μου. Αυτό το λέω με την ιδιότητα του μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ως συνιδρυτής και του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού στο παρελθόν ήμουν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές νωρίτερα από το προβλεπόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, επιβάλλει ακριβώς όσα είπα νωρίτερα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τριχοτομούμε την τρίχα, να κοιτάμε τον αφαλό μας, ούτε να κάνουμε εσωτερικές αντιπαραθέσεις για τους συσχετισμούς του Συνεδρίου.

Ο κόσμος περιμένει από εμάς αντιπολίτευση, πρόγραμμα, πολιτικό σχέδιο, σύνθεση απόψεων, συσπείρωση δυνάμεων και δημοκρατικές διαδικασίες για να ξαναπετύχουμε -και το θεωρώ εφικτό- το «2η φορά Αριστερά».

papadimoulis.gr