Την ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών προκάλεσε η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Oruc Reis"

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το σκάφος βρισκόταν περίπου 200 χλμ νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου. Όταν κινούντα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν είχε συνοδεία Τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Πριν από λίγη ώρα έφυγε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία δύο φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που το παρακολουθούσαν από απόσταση. Στην περιοχή που κινείται το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε σε απόσταση και η ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, η οποία απέπλευσε από την Κάρπαθο.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για συγκυριακό γεγονός που προήλθε από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

Πάντως η ελληνική φρεγάτα παραμένει μέχρι αυτή την ώρα στην περιοχή για να παρακολουθεί τις κινήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει και άλλη παραβίαση. Πρέπει να επισημάνουμε βέβαια πως το σημερινό περιστατικό έγινε ανήμερα της 24ης επετείου από την κρίση των Ιμίων του 1996 όπου έληξαν με τον θάνατο τριών μελών του πληρώματος Ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.