Το ΚΚΕ είναι υπέρ της απλής αναλογικής

Το ΚΚΕ από θέση αρχής υποστηρίζει ανέκαθεν ως πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, «γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές» και στέκεται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να επαναφέρει το μπόνους μέσα και από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών.

«Η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη τόσο με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους όσο και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή (σήμερα είναι 3%), για το οποίο κανένα κόμμα δεν μιλάει, πλην του ΚΚΕ», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος. «Φυσικά, η ύπαρξη ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος δεν συνιστά λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, ούτε αποτελεί μέσο για την ανάδειξη φιλολαϊκών κυβερνήσεων. Σε πάρα πολλές χώρες έχουν συγκροτηθεί αντιδραστικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις μέσα από συστήματα απλής αναλογικής. Συνεπώς, η θέση αρχής του ΚΚΕ υπέρ της καθαρής απλής αναλογικής δεν έχει καμία σχέση με τη στάση άλλων κομμάτων, που η υπεράσπιση της απλής αναλογικής –και μάλιστα κολοβής– είναι το μέσο για τις πολιτικές τους επιδιώξεις και για μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σχετικά με τη συζήτηση και τα σενάρια γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ δηλώνει πως δεν συναινεί, δεν ψηφίζει ή δεν προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι γιατί επικεντρώνεται στο πρόσωπο που προτείνεται κάθε φορά ή στον τρόπο εκλογής που προκρίνεται από το Σύνταγμα, αλλά γιατί δεν συναινεί σε αυτό που εκφράζει ο ίδιος ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος – δίχως φυσικά οι όποιες συζητήσεις να το αφήνουν αδιάφορο.

«Την άρχουσα τάξη, ειδικά σήμερα, δεν την ενδιαφέρει πρωταρχικά αν αυτό το πρόσωπο θα προέρχεται από τον άλφα ή βήτα πολιτικό χώρο. Την ενδιαφέρει αυτό το πρόσωπο να τηρεί το συγκεκριμένο πλαίσιο. Αν μάλιστα αυτό το πρόσωπο έχει και την ταμπέλα του προοδευτικού, του αριστερού κ.λπ., τόσο το καλύτερο για την άρχουσα τάξη», λένε συγκεκριμένα από το κόμμα. Για τους ίδιους ο εκάστοτε ΠτΔ δεν μπορεί «παρά να κινείται μέσα στο υπάρχον αντιλαϊκό πολιτικό πλαίσιο, να εκφράζει τους γενικότερους αντιλαϊκούς στόχους της κυρίαρχης πολιτικής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», ακριβώς γιατί «ο θεσμός του Προέδρου συγκαταλέγεται στον σκληρό πυρήνα της αστικής αντιλαϊκής εξουσίας. Ο ίδιος ο ΠτΔ είναι θεματοφύλακας αυτού του πυρήνα και εκφραστής του».

«Και επειδή ακριβώς παίζει αυτό τον ρόλο, γι’ αυτό και πρέπει να περιβάλλεται από το φωτοστέφανο της συναίνεσης, που όλοι προτάσσουν», καταλήγουν. Οσο για τη σημερινή θέση των κομμάτων για το ζήτημα, το ΚΚΕ τη θεωρεί «υποκριτική», καθώς, για το ίδιο, τα υπόλοιπα κόμματα απλώς «αξιοποιούν την εκλογή τού ΠτΔ για τις ιδιαίτερες επιδιώξεις και τα μικροπολιτικά παιχνίδια τους».

Κομμάτι από ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών