Στην ολοκλήρωση του σχεδίου που είχε εκπονηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά η σημερινή κυβέρνηση υλοποιώντας την πρόωρη των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε τις επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από συνολικό υπόλοιπο 8,8 δισ. ευρώ).

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και μετά την ολοκλήρωσή της το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το ΔΝΤ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3%.

Ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών «συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας».

ΑΥΓΗ

Υ.γ. Μέσα από το ρεπορτάζ της Αυγής αποδεικνύεται ότι μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και τόσο κακή κυβέρνηση, αφού έρχεται η ΝΔ να συνεχίσει επάξια το έργο, ελπίζουμε, του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ξέρουμε να μετράμε καλά μάλλον είναι η Δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό μετά την παραδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών….

Η μαύρη προπαγάνδα θα σας βγει σε κακό κύριοι της ΝΔ, γιατί όταν κάνεις καλό θα σου βγει σε καλό αλλά όταν κάνεις κακό θα σου βγει σε κακό