«Πικρή» χαρακτήρισε την εμπειρία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί  Χαμενεΐ, σε δηλώσεις του στη σκιά της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον κόλπο του Ομάν με τις εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια.

Ο αγιατολάχ είχε συνάντηση σήμερα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος μετέφερε τα μηνύματα των δυτικών προς την Τεχεράνη.

«Δεν θεωρώ τον Τραμπ άξιο για μια ανταλλαγή μηνυμάτων και δεν έχω κάποια απάντηση για εκείνον τώρα ή στο μέλλον» δήλωσε ο Χαμενεΐ για να προσθέσει πως θεωρεί «ψέμα» τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι δεν επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο οποίος λειτουργεί ως μεσάζων δεδομένων των παραδοσιακά καλών σχέσεων της χώρας του με το Ιράν, μετέφερε στους δημοσιογράφους τα λόγια του  Χαμενεΐ πως το Ιράν δεν επιθυμεί να κατασκευάσει ή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται και δεν θα πρέπει να κατασκευάσει, να διαθέτει ή να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα και δεν έχει τέτοια πρόθεση», εξήγησε ο Σίνζο Άμπε για να προσθέσει «άκουσα ότι πιστεύει στην ειρήνη. Το θεωρώ μεγάλη πρόοδο προς την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

ΕΦΣΥΝ