Σε φάση εσωτερικών διεργασιών βρίσκονται τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες – Σοσιαλδημοκράτες) στη Γερμανία, μετά τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές της προηγούμενης Κυριακής, αναζητώντας νέους τρόπους εγκλωβισμού στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκραατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά της και να αποχωρήσει από την πολιτική. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι  σκοπεύει αύριο Δευτέρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, την Τρίτη από τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προσεχώς να παραδώσει και την έδρα της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Bild», την ηγεσία του SPD θα αναλάβει προσωρινά η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάλου Ντράιερ και σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των ηγετικών στελεχών του κόμματος προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το προσεχές διάστημα.

Η Αντρέα Νάλες είχε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες δριμεία κριτική από στελέχη του κόμματός της που της καταλόγισαν ευθύνες για το ιστορικό χαμηλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και για την ήττα στο πρώην «προπύργιο» του SPD, τη Βρέμη. Όπως αναφέρει πάντως η «Bild», κύκλοι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανέφεραν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία με το SPD ακόμη και μετά την αποχώρηση της Νάλες.

902