Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και η Ευρωπαϊκή επιτροπή στην Ελλάδα έβγαλε το εξής επετειακό βίντεο:

40 Χρόνια στην ΕΕ με τις μαύρες και άσπρες πλευρές της απόφασης ένταξης της Ελλάδας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Για μερικές μαύρες στιγμές κατά τη γνώμη μας ευθύνονται οι κατά καιρούς κυβερνήσεις αλλά για άλλες ευθύνεται το ίδιο το διευθυντήριο της ΕΕ. Ας τολμήσουμε λοιπόν να κάνουμε έναν απολογισμό αφού πρώτα αναφερθούμε σε κάποια ιστορικά γεγονότα.

Η ιστορία της ένταξης στην ΕΟΚ

Στις εκλογές του 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όρισε τους τρεις άξονες της πολιτικής που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. Ένας από αυτούς ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός και υπέβαλλε την αίτησης για τη σύνδεση με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τον Ιούνιο του 1959. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1961 υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας- ΕΟΚ. Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ωστόσο θα διακοπεί απότομα με την στρατιωτική δικτατορία τον Απρίλιο του 1967. Μετά το 1974 και τον ερχομό του Καραμανλή στην Ελλάδα ενεργοποιείται ξανά η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. ο Κ. Καραμανλής υπέβαλλε επισήμως αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ στις 12 Ιουνίου 1975.

Η αίτηση για πλήρη ένταξη έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΟΚ, ένα χρόνο μετά, στις 9 Φεβρουαρίου 1976. Το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρει στις 13 Ιουνίου 1975: «Το µεγαλύτερο βήµα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ έγινε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή της ΕΟΚ που συστήθηκε για να εξετάσει την αίτηση της Ελλάδας, ολοκλήρωσε τη μελέτη της εισδοχής µας στην Κοινή Αγορά. Και ενώ η μελέτη θα δοθεί επισήμως στη δηµοσιότητα στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες, το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι θετικό για την Ελλάδα. Έστω και αν οι εμπειρογνώμονες δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Στις 28 Μαΐου 1979 υπογράφεται στην Αθήνα η Συνθήκη Ένταξης, ενώ την 1η Ιανουαρίου 1981 επιτεύχθηκε τελικά η επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η τότε ΕΟΚ εξέφρασε το δισταγμό της απέναντι στην ένταξη της Ελλάδας επικαλούμενη μια σειρά από προβλήματα, όπως η σχέση της χώρας με την Τουρκία, η κακή οικονομική κατάσταση και η παράλληλη υποβολή αίτησης ένταξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις τελικά δέχτηκε την πλήρη ένταξη της Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκτιμούσε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα έλυνε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας: την οικονομική υπανάπτυξη, την ανασφάλεια, την τότε πολιτική ανωμαλία, ενώ θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα εξάλλου θα μπορούσε ως ευρωπαϊκή χώρα να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Σε μερικές από αυτές τις αιτιάσεις του είχε δίκιο, η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα έβγαινε από την απομόνωση που είχε προκληθεί από την πολιτική ανωμαλία που επικρατούσε στην Ελλάδα τα έτη 1944-1974, η Ελλάδα θα γινόταν ένας από του κύριους πυλώνες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μεγάλα έργα που είχαν σχεδιαστεί πολλές δεκαετίες πίσω θα υλοποιούνταν όμως δεν προέβλεψε ότι τα μεγάλα έργα θα φέρναν και την ελληνική πονηριά που είχαν οι πολιτικοί μας και που φάνηκε στα επόμενα έτη. Τα λεφτά της ΕΕ θα ήταν η αιτία των μεγάλων σκανδάλων που θα χρέωναν 30 χρόνια μετά την ένταξη την Ελλάδα με 600δις Ευρώ όταν την στιγμή της ένταξης η Ελλάδα χρωστούσε μόλις 2 δις Ευρώ.

Οι αλήθειες που πρέπει κάποτε να ειπωθούν

Η Ελλάδα φεσώθηκε μέσω των ΕΣΠΑ και των πακέτων που ερχόντουσαν για μεγάλα έργα τα οποία δεν έγιναν και ολόκληρα ή αν έγιναν ολόκληρα υπερτιμολογήθηκαν. Η  λανθασμένη διαχείριση των χρημάτων μαζί με γεγονότα που συνέβησαν και στην παγκόσμια οικονομία έφεραν την οικονομική κρίση που βιώνουμε μέχρι σήμερα. Για αυτό βέβαια δεν φταίει ο Καραμανλής που ήταν οραματιστής αλλά πολλοί εκ των πολιτικών του αντιπάλων και ιδεολογικών και μέσα στο κόμμα του που υφαρπάζαν χρήματα που θα επωφελούσαν τον λαό. Για αυτά τα εγκλήματα λίγοι την έχουν πληρώσει αλλά για αυτά τα εγκλήματα δεν φταίνε μόνο οι Έλληνες πολιτικοί, η ΕΕ κατά την γνώμη μας ήταν υποχρεωμένη από τα πρώτα πακέτα στήριξης να ελέγχει που δίνει τα χρήματά της και αν αυτά τα χρήματα πήγαν στον πραγματικό προορισμό τους ή στις τσέπες κάποιων. Θέλουμε βέβαια να πούμε ότι προφανώς δεν πιστεύουμε ότι όλοι κλέψανε και βέβαια δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να εξισώσουμε ή να κατηγορήσουμε κανέναν, αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Η αλήθεια είναι όμως ότι το ελληνικό χρέος δεν το δημιούργησαν οι εξωγήινοι άρα η έρευνα για το χρέος πρέπει επιτέλους να γίνει και να αποδοθούν ευθύνες και όσα χρήματα εκλάπησαν να επιστραφούν.

Η ΕΕ δημιούργησε τις συνθήκες για την άνοδο του φασισμού όταν δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το κλίμα ξενοφοβίας και το κυριότερο, όταν δεν μπορούσε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές από τις εμπόλεμες ζώνες. Θεωρούμε ότι για την άνοδο των ξενοφοβικών-ρατσιστικών-φασιστικών-ναζιστικών-ακροδεξιών κομμάτων ανά την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα ευθύνεται η ίδια η ΕΕ που δεν διαχειρίστηκε σωστά. Δεν ζητάμε βέβαια αυτά που λένε αυτού του είδους τα κόμματα αλλά για παράδειγμα οι επαναπροωθήσεις έπρεπε να επισπευσθούν και η ευθύνη των μεταναστών να επιμεριστεί προς όλα τα κράτη της ΕΕ. Υπήρχαν και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αλλά κάποιοι πρέπει να τους εφαρμόσουν και όταν θα γίνει αυτό ούτε ο όρμπαν, ούτε ο Σαλβίνι, ούτε ο Μιχαλολιάκος, ούτε η Λεπέν θα υπάρχουν. Μετά το τέλος αυτών των Ευρωπαϊκών εκλογών ελπίζουμε οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε κλειστά δωμάτια και κοιτάνε τους δείκτες να πήρανε το μήνυμα τους και να κοιτάξουν πέρα από τους δείκτες και τους ανθρώπους, τους ευρωπαίους πολίτες.

Επίλογος 

Προφανώς αυτές τις μέρες γιορτάζουμε μαζί με τους ανθρώπους που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα. Η αριστερά είχε και έχει διεθνιστικό χαρακτήρα άρα προφανώς και μας ενδιαφέρει το όραμα της Ευρώπης των λαών. Η κριτική όμως πρέπει να είναι εποικοδομητική και ουσιαστική και πιστεύουμε πως στις παραπάνω γραμμές επιγραμματικά κάναμε την κριτική μας η οποία δεν είναι εξωπραγματική αλλά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Αριστερές Δράσεις