Το μεγαλείο του Μέγα Αλεξάνδρου και η Μακεδονία

Αδιαμφισβήτητα ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ιστορίας των Ελλήνων αλλά όχι μόνο. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που άλλαξε την ροή της παγκόσμιας ιστορίας. Αδιαμφίσβητητα επίσης η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανήκει εις τους Έλληνες και σε κανέναν άλλο λαό. Με αφορμή την συμφωνία που δεν έχει βέβαια ολοκληρωθεί ακόμα, μιας και περιμένουμε τα αποτελέσματα του επικείμενου δημοψηφίσματος στην γείτονα χώρα και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας και βεβαίως την επικύρωση από την Ελληνική βουλή της συμφωνίας, προσπαθούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των πεπραγμένων στον χώρο της Βορείου Ελλάδος και βεβαίως της Μακεδονίας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στην Ελληνική ιστορία γεννήθηκε το 356 πχ και στα 33 χρόνια ζωής του κατάφερε να κάνει πράγματα που κανείς μέχρι τότε δεν τα διανοούνταν ότι θα γινόντουσαν. Είχαν προηγηθεί οι Περσικοί πόλεμοι που ξεκίνησαν το 492 πχ με την εισβολή του Μαρδόνιου στην Ελλάδα με σκοπό να καταστρέψει την Αθήνα και την Ερέτρια και ολοκληρώθηκε το 449 πχ με την νίκη των Ελλήνων, που όμως μετά την νίκη τους περάσαν την δικιά τους εσωτερική περιπέτεια. Να θυμήσουμε ότι τότε δεν υπήρχε ενιαίο Ελληνικό κράτος αλλά πόλεις-κράτη με προεξάρχοντες τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες. Όταν όμως χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν τους βαρβάρους όπως λέγαν τους μη Έλληνες οι Αρχαίοι ενωθήκαν και κατάφεραν να απωθήσουν τον εχθρό.

Η εσωτερική περιπέτεια που πέρασαν οι Έλληνες μετά την νίκη τους καταγράφεται ως πελοποννησιακός πόλεμος, ένας πόλεμος που ήταν μεταξύ δύο συμμαχιών της εποχής. Από τη μία η Αθηναϊκή συμμαχία που υπερτερούσε στη Θάλασσα και από την άλλη η πελλοπονησιακή συμμαχία που υπερτερούσε στην ξηρά. Στο τέλος του πολέμου αυτού το 404 πχ βρίσκει νικητές τους Σπαρτιάτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Σπάρτη να επιβληθεί έναντι όλων των Ελλήνων για βραχύ όμως διάστημα, μιας που ο πόλεμος την είχε αποδυναμώσει. Ο Φίλιππος ο πατέρας του Μέγα Αλεξάνδρου μέσα από σκληρές μάχες κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες, έργο που συνέχισε ο Μέγας Αλέξανδρος μετά τη δολοφονία του πατέρα του.

Οι Έλληνες ενωθήκαν και εκστρατεύσαν έναντι των Περσών, οι Έλληνες διψούσαν για εκδίκηση και θέλαν να επιβληθούν στους Βαρβάρους. Ο μέγας Αλέξανδρος τους ένωσε και το τι έκανε είναι γνωστό. Στα 33 του χρόνια κατέκτησε τον τότε γνωστό κόσμο. Η αυτοκρατορία του φαίνεται στην παρακατω εικόνα.

makedonia alexandros.png

Το μεγαλείο του μέγα Αλεξάνδρου εναπόκειται στο γεγονός πως ουσιαστικά μετά τις κατακτήσεις και αυτός και οι συνεχιστές του που βέβαια χωρίσαν την αυτοκρατορία με τα γνωστά γεγονότα, έκαναν τα ελληνικά την παγκόσμια γλώσσα της εποχής. Μετέδωσε όλο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα όπου και να πήγε, όμως στη συνέχεια των αιώνων μέχρι σήμερα γίναν πολλά γεγονότα που δεν χρειάζεται να περιγραφούν σε αυτό το άρθρο. Περάσαν αρκετές αυτοκρατορίες και ζυγοί, αυτή είναι άλλωστε η ιστορία του έθνους μας.

Όταν η σημερινή ελληνική μακεδονία πέρασε στα χέρια των Ελλήνων αλλά και πιο πριν η εθνολογική σύσταση της περιοχής δεν ήταν ενιαία. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν Βούλγαροι, Εβραίοι, Τούρκοι, Ρομά και άλλες εθνότητες. Οι Έλληνες ήταν μειονότητα, ενδεικτική είναι η εθνολογική σύσταση εκείνα τα έτη που μας δίνουν διάφορες μελέτες της εποχής. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα ο πληθυσμός της πόλης εξελίχθηκε ως εξής:

ΕΤΟΣ Σ. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΡΩΜΑ ΑΛΛΟΙ
1890 118.000 55.000 26.000 16.000 10.000 2.500 8.500
1904 129.796 45.000 28.620 52.761 2.115 1.300
1913 157.799 61.349 45.889 39.956 6.263 2.721 1.621

Πότε οι Έλληνες γίναν περισσότεροι?

Με τη συνθήκη της Λωζάννης οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μεταφέρθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην περιοχή. Η ανταλλαγή πληθυσμών και η εγκατάσταση των ποντίων και των Μικρασιατών στην περιοχή έφερε την άνοδο του ελληνικού στοιχείου. Οι Τούρκοι της Μακεδονίας πήγαν στην Τουρκία και έτσι η εθνολογική σύσταση από το 1922 και μετά άλλαξε. Οι μόνοι που δεν έφυγαν ήταν οι Εβραίοι που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Βέβαια μικρός πληθυσμός πλεόν Εβραίων υπάρχει ακόμα στη Θεσσαλονίκη. Από τους 54.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέζησαν μόνο 1950 και ξαναγύρισαν στην Ελλάδα σε κατάσταση εξαθλίωσης χωρίς περιουσίες και πόρους διαβίωσης. Μόνο το 1/3 εξ αυτών είχε τη δυνατότητα να ασκήσει μία τέχνη για να επιβιώσει.

Σήμερα η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης αριθμεί 1.100 μέλη και αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος Εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδος μετά την Αθήνα. Διατηρεί τη Συναγωγή Μοναστηριωτών και τη Γιαντ Λεζικαρόν, Δημοτικό Σχολείο Ταλμούδ Τορά Αγκαδόλ, Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο, Εβραϊκό Μουσείο, Κοινοτικό Κέντρο. Τον Ιανουάριο του 2018 θεμελιώθηκε στη Θεσσαλονίκη Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος και Εκπαιδευτικό Κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Υπάρχει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα?

Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί προσεκτικά. Οι Αρχαίο Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Τον 5ο αιώνα μ.χ Σλάβοι ήρθαν και μείναν στην περιοχή της Μακεδονίας που το 51% ανήκει στην Ελλάδα και το 40% στο κράτος των Σκοπίων και το 10% στην Βουλγαρία (επαρχία του  Μπλαγκόεβγκραντ).

macedonia

Οι σλαβόφωνοι της ελληνικής Μακεδονίας βρίσκονται σε μια γεωγραφική ζώνη από βορειοδυτικά της λίμνης της Καστοριάς κατά μήκος των συνόρων της ΠΓΔΜ, άλλοτε Γιουγκοσλαβικών, έως το όρος Όρβηλο στα σύνορα με τη Βουλγαρία, όπως αυτά διαμορφώθηκαν και ισχύουν μέχρι τις μέρες μας μετά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913), βάσει της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913).

Οι λεγόμενοι Σλαβομακεδόνες ομιλούν ένα γλωσσικό ιδίωμα της Βουλγάρικης γλώσσας. Ότι δηλαδή είναι για παράδειγμα τα κρητικά σε σχέση με την Ελληνική γλώσσα. Για πολιτικούς λόγους η Γιουγκοσλαβία του Τίτο αναγνώρισε έθνος και γλώσσα. Εκεί φτιάχτηκε το λεγόμενο Μακεδονικό λεξικό και μετατράπηκε ένας επί της ουσίας Βουλγάρικος πληθυσμός σε Μακεδονικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε γλώσσα, ούτε έθνος αλλά το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει και εκεί είναι και η κατακλείδα αυτού του άρθρου.

Επίλογος

Δεν ξέρουμε εάν είναι η καλύτερη συμφωνία αυτή που υπογράφτηκε, όμως σε μια συμφωνία-διαπραγμάτευση, πρέπει να υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλιώς δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και υπάρχει πόλεμος. Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε το show των επίδοξων Μακεδονομάχων, βέβαια δικαίωμα στην διαμαρτυρία έχει ο καθένας σε μια δημοκρατία αλλά θέτουμε ένα ερώτημα, που ήσασταν το 1944 όταν φτιαχνόταν η τότε ομοσπονδία της Μακεδονίας. Που ήσασταν το 1958 όταν το λεγόμενο Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παρισιού κυκλοφόρησε το λεγόμενο Μακεδονικό λεξικό. Που ήσασταν το 1977 όταν ο ΟΗΕ αναγνώριζε την Μακεδονικ΄γλώσσα. Που ήσασταν όταν υπογράφτηκε η ενδιάμεση συμφωνία το 1995 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και ουσιαστικά έδινε σε αυτό το κράτος ένα όνομα που είχε μέσα την λέξη Μακεδονία (ΠΓΔΜ).

Τα ερωτήματα είναι πολλά, οι απαντήσεις λίγες. Πρέπει δυστυχώς να αποδεκτούμε αυτά ή αν θέλουμε να επιβάλλουμε την θέλησή μας ας κάνουμε πόλεμο, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει στήριξη από κανέναν και τότε θα θεωρούμαι διπλωματική νίκη αν τα όρια του κράτους που θα προκύψει θα είναι μέχρι τη Λάρισα. Το πάθαμε το 1922 με τη μικρασιάτικη καταστροφή, το πάθαμε το 1974 με την Κύπρο, τον εθνικισμό τον πληρώσαμε ακριβά σε αυτή την χώρα και αν βαδίσουμε στα εθνικιστικά χνάρια αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα μας το μόνο που θα έχουμε θα είναι μια μεγαλειώδη ήττα. Ήττα θα είναι αν δεν αποδεχτεί ο λαός της χώρας αυτής την λύση, διότι τότε θα οδηγηθούν στην απομόνωση και επειδή κάποιοι από τα ανατολικά περιμένουν στην γωνία, τα βαλκάνια θα αποστεροποιηθούν πλήρως. Μιλάμε για τους Ρώσους, που στην περίπτωση που φτιάξουν βάση επάνω σε αυτό το κράτος τότε καλά ξεμπερδέματα.

Ο Καθένας ας βγάλει τα συμπερασματά του και ας αναλογιστεί αυτό το ιστορικό βάρος που κρατάμε στα χέρια μας σαν λαός. Σίγουρα είναι βαρύ για έναν Έλληνα να υπάρχει μια Μακεδονία που θα ομιλείται ένα Σλαβικό ιδίωμα αλλά σκεφτείται και κάτι το οποίο έχει τη σημασία του. Ποιοί έφεραν την αλφάβητο στους Σλάβους? Δύο πολλοί σημαντικοί Έλληνες που τιμώνται από όλες τις Σλαβικές χώρες, μιλάμε για τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο. Είναι οι άνθρωποι που έδωσαν τα φώτα στους Σλάβους και πρέπει να είμαστε περίφανοι για αυτούς. Έχουμε λοιπόν το χρέος να σταθούμε υπεράνω των περιστάσεων και με το χέρι στην καρδιά να αποδεχτούμε, διότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν τα Βαλκάνια ξανά πυριτιδαποθήκη.

Αριστερή Πένα

 

 

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.