Τι είπε ο Σόιμπλε για την Ελλάδα μετά την έξοδό του από το υπουργείο

Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για όλα όσα έγιναν στις διαπραγματεύσεις κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και το σήμερα της Ελλάδας, στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σόιμπλε αρχικά σχολίασε πως «είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και τη λιμαν μπραδερς οι αγορές ανακάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η δομή της νομισματικής ένωσης». Και συνέχισε σχολιάζοντας πως «μία Νομισματική Ένωση με κράτη μέλη που έχουν διαφορετική ανταγωνιστικότητα δημιουργεί και προβλήματα. Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις.

Και συνέχισε με δεικτικό τρόπο αναφέροντας ξανά πως «όταν ζητάτε την χορήγηση δανείων από άλλους δεν μπορείτε να τους βρίζετε για το ότι λαμβάνετε δάνεια. Όποιος αναζητεί τα αίτια των προβλημάτων στους άλλους δεν οδηγείται κατά κανόνα σε καλά αποτελέσματα».

Για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού ζητήματος ο κ. Σόιμπλε απάντησε πως «το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι. Εν τέλει στο τέλος μια χαρά τα βολέψαμε. Παρά τις όποιες δυσκολίες καταφέραμε να διατηρήσουμε το ευρώ σταθερό».

Ο πρώην πλέον Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης και τη συνεργασία του με τους Βενιζέλο και Σαμαρά. «Ο Βενιζέλος αρνήθηκε το time out από την Ευρωζώνη λέγοντας ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Το 2014 Ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του».

Ο Γερμανός, πρώην πλέον, υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» υποστήριξε πως ο ίδιος δεν τασσόταν υπέρ του Grexit, διευκρινίζοντας ότι την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε τους όρους και προκήρυξε εκλογές, όλοι σχεδόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να κάνει ένα «time out» με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Το σχόλιο του πάντως για τις προεκλογικές αναγγελίες του Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές του 2015 είναι χαρακτηριστικό: «Του ευχήθηκα για το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις»

Και στη συνέχεια πρόσθεσε «Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Το τίμημα, ωστόσο, που κατέβαλε η Ελλάδα εκείνο το μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας κατά του Σαμαρά».

Για να σχολιάσει επίσης πως «προεκλογικά ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί φόρο στους εφοπλιστές. Αντ’ αυτού είδαμε μείωση των συντάξεων των μικροσυνταξιούχων. Αυτό δεν το αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση αλλά η ελληνική»

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη: «Αυτά που λέει ο συνάδελφος Βαρουφάκης απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους. Με όλους τους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών είχα άψογη συνεργασία».

Τέλος ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «ό,τι υπέστη ο ελληνικός λαός απορρέει από προβλήματα που έχουν τα αίτια στην Ελλάδα και όχι από αποφάσεις που ελήφθησαν από άλλους. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς στο λαό γιατί είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις».

Την πεποίθησή του πως «ζήτημα Grexit δεν τίθεται. Πιστεύω ότι ο εφιάλτης έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν» εξέφρασε ο Γερμανός, πρώην πλέον, υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Σόιμπλε απέφευγε να χρησιμοποιήσει τον όρο Grexit για να περιγράψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούσε σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του τον όρο «time out», προφανώς για να καταδείξει πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε προσωρινό χαρακτήρα.

«Η τελευταία ενημέρωση που λάβαμε στο Eurogroup δείχνει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί. Δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων. Η συμβουλή μου στον κ. Τσίπρα είναι να συνεχιστεί με συνέπεια η πορεία η οποία οδήγησε στην θετική εξέλιξη της οικονομίας» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να πείσουμε τους πολίτες των άλλων κρατών- μελών ότι η αλληλεγγύη μέσα σε ένα κοινό νόμισμα είναι αναγκαία και σωστή. Εάν ο κ. Τσίπρας τηρεί τα συμφωνηθέντα, εμείς τον στηρίζουμε, δεν συνεργαζόμαστε στη Ευρώπη με βάση τον πολιτικό προσανατολισμό. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί. Προσπαθήσαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχοντας μια Νομισματική ένωση, να διατηρήσουμε την σταθερότητα».

Παράλληλα αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια εκείνων των κρίσιμων διαπραγματεύσεων: «ένας υπουργός στο Eurogroup είπε σε Έλληνα ομόλογο του “σταμάτα να κλαίγεσαι που υποχρεώνεσαι να περικόψεις τις συντάξεις, εμείς στην χώρα μας έχουμε συντάξεις που είναι οι μισές από αυτές της Ελλάδας“! Το κόμμα του πρωθυπουργού Τσίπρα υποσχέθηκε ότι θα καταργούσε το προνόμιο των εφοπλιστών να μην πληρώνουν φόρους. Ούτε η Τρόικα ούτε το ΔΝΤ υπαγόρευσαν στην Ελλάδα με ποιον τρόπο θα έπρεπε να γίνει η εξυγίανση του προϋπολογισμού. Υπάρχουν πολλές στιγμές που δεν θα ξεχάσω και μάλιστα από την αρχή της περιόδου. Πιστεύω ότι αυτή την χρονική στιγμή δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές. Το πρόβλημα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία δεν είναι το χρέος, αλλά η συνέχιση της πορείας βελτίωσης της οικονομίας. Τα μέτρα που οφείλαμε να εφαρμόσουμε βραχυπρόθεσμα τα εφαρμόσαμε».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκανε και μια μικρή αυτοκριτική τονίζοντας πως: «ένας πολιτικός που ισχυρίζεται πως δεν έχει κάνει λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη. Υπάρχουν κάποιοι που δεν είχαν και τόση επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων, αλλά σήμερα φλυαρούν λέγοντας πολλές χαζομάρες. Ήταν αστείο ότι οι Έλληνες θα πρέπει να μου φτιάξουν άγαλμα».

Τέλος, ο Κ. Σόιμπλε σημείωσε πως «η πιο ευτυχισμένη στιγμή θα είναι όταν θα ολοκληρωθούν με επιτυχία όλα τα προγράμματα. Μέχρι σήμερα πάντως στην Γερμανία υπήρχε πάντα μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της Ελλάδος» ενώ σε ότι αφορά τον ίδιο τόνισε πως: «Είμαι οκτώ χρόνια τώρα Υπουργός Οικονομικών και πήρα την απόφαση πως οκτώ χρόνια είναι αρκετά».

Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης

Δείτε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης

Πηγές

  1. Σόιμπλε: Όταν ζητάτε δάνεια δεν μπορείτε να υβρίζετε αυτούς που σας τα χορηγούν | Newsbeast
  2. «Ευχήθηκα στον Τσίπρα να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα τηρούσε τις υποσχέσεις του» | Newsbeast
  3. Σόιμπλε: Πιστεύω ότι ο εφιάλτης έχει τελειώσει, ζήτημα Grexit δεν τίθεται | Newsbeast
  4. Ιστορίες — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.