Στον λευκό οίκο ο πρωθυπουργός της Ελλάδος

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο με θερμή χειραψία. Σε δηλώσεις πριν την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την «πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας».

Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Έχετε κάνει τεράστια βήματα προόδου, τεράστια» είπε με έμφαση και συνέχισε: «Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα».

Στη συνέχεια πήγαν σε συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Λίγο πριν οι δύο άνδρες είχαν ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες. Σας συγχαίρουμε για όσα έχετε κάνει είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αναφέρθηκε στα «νούμερα ρεκόρ» που έχει κάνει ο τουρισμός, «έχετε μια δυναμική ανάκαμψη στον τομέα» είπε και πρόσθεσε: «έχετε μια πανέμορφη χώρα, έχω πολλούς φίλους εκεί».

«Προσδοκούμε σε ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μας διότι έχουμε κοινά συμφέροντα στην περιοχή» σημείωσε στη δική του τοποθέτηση ο Αλέξη Τσίπρα, προσκαλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ειδικότερα στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν τα εξής θέματα:

  • της οικονομίας: με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
  • της ασφάλειας: δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
  •  των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].
  • της ενέργειας: δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς στη συνάντηση θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών

Ο Πρόεδρος Τραμπ στην αρχή της ομιλία του αναφέρθηκε στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.  «Το Χρηματιστήριο έφτασε στις 23.000 μονάδες, είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, ελπίζω σύντομα και η Ελλάδα να επιτύχει το ίδιο».

«Σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Καρποφόρα» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ τη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία. Οι συνομιλίες περιστράφηκαν στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και του εμπορίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Υποδεχτήκαμε στον Λευκό Οίκο τον κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, που πέτυχε κάτι πολύ ιδιαίτερο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Αμερική έχουν μια κοινή δέσμευση έναντι της κυριαρχίας και της ελευθερίας. Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, είναι ένας τόπος με τρομερές δυνατότητες» τόνισε ο κ. Τραμπ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί όπως πληροφορούμαι είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού για τις αμυντικές τους δαπάνες» είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα ενός πακέτου εκσυγχρονισμού των αμερικανικών F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. «Η αναβάθμιση του στόλου των F-16 μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2,4 δισ. δολάρια, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενισχύσει τη συνεργασία μας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δηλώσεις για την οικονομία

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο – Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους» συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές συνομιλίες. «Έχουμε κοινές αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και αρχίζει να προσελκύει επενδυτές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός και σταθερός πυλώνας ασφαλείας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Διατηρούμε τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθούμε σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας».

«Προσβλέπουμε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα» ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κυπριακό πρόβλημα. Και συνέχισε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις: «Η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα θα προστατεύει πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής της προοπτικής» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αποφασίσαμε τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας» ήταν η επόμενη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δείτε όλες τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση

Ρεπορτάζ βασισμένο στο αντίστοιχο ρεπορτάζ της ΕΡΤ και του πρώτου θέματος

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.