Καταλονία ώρα μηδέν

Το τι γίνεται στην Καταλονία θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα απασχολεί και την ΕΕ και βέβαια ολόκληρη την Ισπανία. Ας πάμε όμως στα γεγονότα για να δούμε που βρισκόμαστε.

Στις 10 Οκτωβρίου ο Πουτζντεμόν, μετά το Ναι στο δημοψήφισμα που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν προς το παρόν, ανακοίνωσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία. Το έγγραφο με τίτλο «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας» έγραφε:

Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της.

Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία.

Βέβαια αν και υπέγραψε ο πρόεδρος της Καταλονίας πρότεινε το βράδυ της Τρίτης ενώπιον του κοινοβουλίου της επαρχίας να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με την Ισπανική κυβέρνηση.

Η αντιπρόεδρος όμως της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, έπειτα από την υπογραφή από τον Πουτζντεμόν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας δήλωσε ότι αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει.

Την επομένη όμως ημέρα ο Ραχόι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, όπου μετά από αυτό ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου του Συντάγματος. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση ζήτησε από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας να έχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση στο εάν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της. Εαν η τοπική κυβέρνηση απαντήσει Ναι, τότε βάσει της νομοθεσίας της Ισπανίας, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 155.

Τι λέει όμως το άρθρο 155

Η Ισπανία είναι μία αποκεντρωμένη χώρα και το Σύνταγμα του 1978 παρέχει στις 17 περιοχές της, τις αυτόνομες κοινότητες, εκτεταμένες εξουσίες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Όμως, έχει θεσπίσει ασφαλιστικές δικλείδες, που επιτρέπουν στη κεντρική κυβέρνηση να επεμβαίνει στις υποθέσεις της χώρας σε περίπτωση κρίσης.

Το άρθρο 155 επιτρέπει «την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας», εξηγεί η Τερέσα Φρέισες, του αυτόνομου πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής, σύμφωνα με τον Χοσέ Κάρλος Κάνο Μοντεχάνο, του πανεπιστημίου Computense de Madrid.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Χαβιέρ Πέρεθ Ρόγιο, του πανεπιστημίου της Σεβίλλης, τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «τη διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της Καταλανικής Αστυνομίας Mossos d’ Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του Καταλανικού Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με τον Κάνο Μοντεχάνο, δίνεται η δυνατότητα «ενδεχόμενης» προκήρυξης τοπικών εκλογών.

Πως ενεργοποιείται αυτό?

Ο πρωθυπουργός, στην προκειμένη περίπτωση ο Μαριάνο Ραχόι, δεν μπορεί μονομερώς να ενεργοποιήσει το άρθρο 155. Θα πρέπει πρώτα να προειδοποιήσει τον πρόεδρο της περιοχής, να επανέλθει στη συνταγματική τάξη και στη συνέχεια να του δώσει χρονικό περιθώριο για να συμμορφωθεί.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρωθυπουργός, υποβάλλει το θέμα στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, και γνωστοποιεί τα έκτακτα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει. Επί της αρχής, συνέρχεται μία επιτροπή της Γερουσίας, στη συνέχεια η ολομέλεια του σώματος.

Εάν εγκρίνουν τις προτάσεις του προέδρου της κυβέρνησης με απόλυτη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός έχει ελεύθερα τα χέρια για να προχωρήσει στην εφαρμογή τους. Όμως η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. «Ακόμη και επιταχύνοντας τη διαδικασία θα μπορούσε να χρειαστεί μία εβδομάδα», σύμφωνα με ένα ισπανό γερουσιαστή, ή 8 έως 10 ημέρες, σύμφωνα με τον Πέρεθ Ρόγιο.

Το άρθρο αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα και από τι φαίνεται περιέχει και κάποιες ασάφειες ως προς την εφαρμογή του, κάτι που μπορεί να κάνει την κυβέρνηση Ραχόι να εφαρμόσει πολύ ακραία μέτρα. Γιατί έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει και άλλα μέτρα πέρα από το άρθρο αυτό. Ένα από αυτά είναι να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «κατάσταση επιβολής έκτακτων μέτρων» ή «κατάσταση πολιορκίας». Η εφαρμογή μίας από αυτές τις «καταστάσεις» μπορεί να επηρεάσει την «ελευθερία κυκλοφορίας ή την ελευθερία του συναθροίζεσθαι», σύμφωνα με τον Κάνο Μοντεχάνο.

Επίσης, ο νόμος «περί εθνικής ασφαλείας», ο οποίος θεσπίστηκε το 2015 , επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα «σε κατάσταση που θέτει σε αμφισβήτηση την εθνική ασφάλεια». Σύμφωνα με τον Ραχόι, η διαδικασία αυτή αφορά καταστάσεις που βρίσκονται ανάμεσα «στις συνηθισμένες κρίσεις, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την κατάσταση εκτάκτων μέτρων και την κατάσταση πολιορκίας» και επιτρέπει στην κυβέρνηση να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα και να θέσει, για παράδειγμα, την Καταλανική Αστυνομία υπό τις διαταγές της Μαδρίτης.

Ο Ραχόι όμως είναι ενάντια στον διάλογο

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας και της παρανομίας. Αυτό ειπώθηκε στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, μια μέρα μετά την υπογραφή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας με τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Λίγο αργότερα η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι η ανακήρυξη είναι μια συμβολική πράξη

Μια «συμβολική πράξη» είναι προς το παρόν η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που υπογράφηκε χθες το βράδυ από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η υπογραφή ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Εντωμεταξύ νωρίτερα η κύβέρνηση της Ισπανίας είχε ζητήσει διευκρινίσεις με χρονικό όριο

Προθεσμία πέντε ημερών, έως τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, έδωσε η ισπανική κυβέρνηση, στον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι, μετέδωσε στις 11 Οκτωβρίου το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Αν ο Πουτζντεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει». Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε πολυάριθμες προτάσεις διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης με τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση.

Αντιδράσεις από την ΕΕ

Τουσκ σε Πουτζντεμόν: Μην ανακοινώσεις μια απόφαση που θα κάνει το διάλογο «αδύνατο»

Να μην προβεί σε κάποια ανακοίνωση που θα κάνει αδύνατο το διάλογο στην Ισπανία κάλεσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ από το βήμα της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ.

«Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καταλονία και την Ισπανία, θέλω να απευθυνθώ στον πρόεδρο Πουτζντεμόν, πριν τη σημερινή του ομιλία, όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως ισχυρός υποστηρικτής του μότο της ΕΕ «ενωμένοι στη διαφορετικότητα», ως μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, ως ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπάει ένα αστυνομικό γκλοπ» δήλωσε ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας ότι ζήτησε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να αναζητήσει λύση στο διάλογο, μακριά από τη χρήση βίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Γιατί πιστεύω ότι η δύναμη του επιχειρήματος είναι προτιμότερη από το επιχείρημα της βίας» είπε ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι σήμερα θέλει να απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο της κυβέρνησης της Καταλονίας να «σεβαστεί» τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα κάνει το διάλογο «αδύνατο». «Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.

Γκάμπριελ: Μόνο με διάλογο η επίλυση της κρίσης στην Καταλονία

Μόνο με διάλογο βασισμένο στο ισπανικό Σύνταγμα μπορεί να λυθεί η αντιπαράθεση της ισπανικής κυβέρνησης με τους ηγέτες της Καταλονίας για την ανεξαρτησία της τελευταίας, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα ήταν ανεύθυνη» τονίζει ο Γερμανός υπουργός σε δήλωσή του. «Λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω διαλόγου επί τη βάσει του νόμου και μέσα στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» τόνισε.

Το μεγάλο λάθος της Μαδρίτης 

Προφανώς η κυβέρνηση του Ραχόι αναζητεί λύσεις αλλά από τι φαίνεται όχι αναίμακτες, όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να γίνει. Το μεγάλο πρόβλημα του Ραχόι είναι πως πλέον δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση Πούντζεμον και μάλιστα το πιο αστείο είναι ότι δεν αναγνωρίζει ούτε την ανεξαρτησία (ορθώς) αλλά ούτε και την αναστολή της, διότι θεωρεί ότι αυτή είναι μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας (ενδεχομένως σωστό).

Δεν θέλει διάλογο θέλει βία και το απέδειξε από την πρώτη στιγμή με τα γεγονότα που έγιναν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος με τους 883 τραυματίες. Το αποδεικνύουν και τα γεγονότα που έγιναν σήμερα όπου ακροδεξιοί διαδηλωτές εκτόξευσαν καρέκλες έξω από το καφέ Ζυρίχη στην πλατεία Καταλονίας στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με το Ruptly TV, καθώς Ενωτικοί γιόρταζαν την εθνική γιορτή της Ισπανίας με μια μαζική συγκέντρωση.

Οι διαδηλωτές των δύο πλευρών εκτόξευσαν καρέκλες και γυάλινα μπουκάλια προς αλλήλους καθώς η αστυνομία έσπευσε να τους χωρίσει. Η αστυνομία της Βαρκελώνης αλλά και η περιφερειακή αστυνομία επανέφεραν την τάξη και προχώρησαν στην απομάκρυνση διαδηλωτών από τις δύο ομάδες. Η βία έπρεπε να είναι το τελευταίο μέσο, διότι η βία θα φέρει βία και γιατί όχι και πολεμική σύγκρουση μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

Ο Ραχόι βρίσκεται σε μια μπαρουταποθήκη και είναι έτοιμος να ανοίξει το σπίρτο, αν η ΕΕ και γενικότερα οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι δεν τον σταματήσουν δυστυχώς τα αποτελέσματα θα είναι πολύ άσχημα για την χώρα του και για την ΕΕ που ανήκουμε. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας τα αυτονομιστικά κινήματα έχουν ενθαρρυνθεί εδώ και καιρό, από την εποχή του Κοσσόβου μέχρι και το πρόσφατο της Κριμαίας, που πλέον είναι μέρος της Ρωσίας.

Το Ντόμινο έχει ξεκινήσει, το θέμα είναι να βρεθούν οι πολιτικοί να το σταματήσουν και εδώ είναι το ζητούμενο. Εμείς προφανώς και ελπίζουμε στον διάλογο, όπου σίγουρα είναι καλύτερος, γιατί και εμείς πιστεύουμε αυτό που είπε ο κύριος τουσκ, δηλαδή ότι η δύναμη του επιχειρήματος είναι προτιμότερη από το επιχείρημα της βίας.

Αριστερές Δράσεις με πληροφορίες από το newsbeast

 

 

 

Advertisements

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.