Στο αίμα πνίγηκε το δημοψήφισμα στην Καταλωνία

Σκηνές βίας εκτυλίσσονται από νωρίς το πρωί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό εκλογικών τμημάτων της Καταλωνίας, ενώ οι πολίτες επιχειρούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Περισσότεροι από 460 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σήμερα σε ταραχές σε όλη την Καταλονία, δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελόνης, καθώς ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλωνίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους στην Ε.Ε. για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία εισέβαλαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη την Καταλωνία και προσπάθησαν να απωθήσουν τους ψηφοφόρους που ήθελαν να προστατεύσουν τις εισόδους των εκλογικών τμημάτων.

Τα γεγονότα έχουν επίπτωση και στο ποδόσφαιρο

H Mπαρτσελόνα ζήτησε από την ισπανική Λίγκα την αναβολή του αγώνα με την Λας Πάλμας που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 17:15 (ώρα Ελλάδας).

H διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος παρέπεμψε το αίτημα της Μπαρτσελόνα στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Ακολούθησε σύσκεψη όλων των φορέων στο «Καμπ Νου» και τελικά (σύμφωνα πάντα με τα ισπανικά ΜΜΕ) περίπου δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη σέντρα, ελήφθη η απόφαση να μην γίνει σήμερα το παιχνίδι καθώς το κλίμα στη Βαρκελώνη, όπως και σε άλλες πόλεις της Καταλονίας είναι τεταμένο λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Νωρίτερα η διοίκηση της Μπαρτσελόνα είχε καλέσει έκτακτη σύσκεψη, την ώρα που είχαν αρχίσει τα πρώτα επεισόδια σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Εκφράστηκε προβληματισμός για τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει ο σύλλογος και κατόπιν εστάλη το αίτημα για αναβολή.

Σύντομο ιστορικό

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμoύσε, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης. Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της επαρχίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη» και ζήτησε μεσολάβηση στην αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το δημοψήφισμα. «Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία. Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας, που έχει το μέγεθος του Βελγίου με 7,5 εκατ. κατοίκους συνολικά, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς.

Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι αναρωτιούνται δε ποιες θα είναι οι συνέπειες στο χώρο του ποδοσφαίρου από τυχόν απόσχιση, με την Μπαρτσελόνα στο επίκεντρο της συζήτησης. Eπίσης, η Καταλονία συμβάλλειο στο 25,6% των ισπανικών εξαγωγών, το 19% του ισπανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ 20,7% των ξένων επενδύσεων πραγματοποιούνται στην επαρχία.

Οι εικόνες που έρχονται από τα πρακτορεία και από τα social media σοκάρουν

Ηλικιωμένοι άνθρωποι, νέοι, μητέρες με παιδιά σπρώχνονται και τραυματίζονται από τους αστυνομικούς οι οποίοι σπάνε με βαριοπούλες τις πόρτες των εκλογικών κέντρων για να σταματήσουν τη διαδικασία. Ένας αστυνομικός ρίχνει κλωτσιά σε μία νεαρή κοπέλα, ενώ ένας άλλος κλείνει το στόμα σε έναν νεαρό ο οποίος φωνάζει «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι» και «Δεν φοβόμαστε», μαζί με τους άλλους συγκεντρωμένους.

Τι σημαίνει όμως αυτή η περιοχή για την Ισπανία;

Η Καταλονία, με πρωτεύουσα την Βαρκελώνη, είναι μια από τις 16 Αυτόνομες Κοινότητες, στις οποίες χωρίζεται το Βασίλειο της Ισπανίας. Οι Κοινότητες είναι αρμόδιες για την παιδεία, υγεία, μεταφορές, κοινωνική πρόνοια, περιβάλλον.

Όπως και οι άλλες κοινότητες, με εξαίρεση τη χώρα των Βάσκων, η Καταλονία εισπράττει το φόρο κινητής και ακίνητης περιουσίας και το φόρο κληρονομιάς (στην Βαρκελώνη είναι ιδιαίτερα υψηλός) το φόρο για τα αλκοολούχα ποτά, το 50% του ΦΠΑ και ένα ποσοστό του φόρου εισοδήματος.

Η Καταλονία είναι η τρίτη κοινότητα της Ισπανίας σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας και συμβάλει στο 20% του εθνικού ΑΕΠ, στην δεύτερη θέση μετά την κοινότητα της Μαδρίτης.

Oι Καταλανοί καταβάλλουν στο ισπανικό φορολογικό σύστημα περισσότερα χρήματα απόσα λαμβάνουν.

Το «φορολογικό έλλειμμα» υπολογίζεται από τους αυτονομιστές, γύρω στο 8% του περιφερειακού ΑΕΠ. Οι «ενωτικοί» αμφισβητούν το στοιχείο αυτό και το επανακαθορίζουν, ανάλογα με τα διάφορα έτη, ανάμεσα στο 2% και στο 6%.

Η θέση μας για τα γεγονότα

Σαν αριστερές δράσεις πάντα καταδικάζουμε την βία, όμως πρέπει να μπουν κάποια πράγματα στην σειρά. Το ζήτημα των αυτονομήσεων έχει ανοίξει εδώ και δύο δεκαετίες. Όταν το 1999 το κοσσυφοπέδιο ανακήρρυτε την ανεξαρτησία του υπό την ανοχή της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η τότε αδύναμη Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως άνοιγε ο ασκός του αιόλου για πολλά αυτονομιστικά κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2014 το σκηνικό επαναλήφθηκε με το δημοψήφισμα της Κριμαίας, που πλέον είναι επίσημα κομμάτι της Ρωσικής δημοκρατίας.

Η περίπτωση της Κριμαίας μπορεί να είναι λίγο διαφορετική όμως η περίπτωση της Σκωτίας είναι ίδια με αυτή της Καταλωνίας. Εκεί βέβαια με το δημοψήφισμα που έγινε, κέρδισαν οι ενωτικοί. Σήμερα η αυτονομιστική θεωρία συνεχίζεται και είμαστε σίγουροι πως έρχεται και συνέχεια. Δεν είμαστε κατά των αποφάσεων ενός λαού όταν παίρνονται με δημοκρατικό τρόπο αλλά είμαστε κατά των αποσχιστικών λογικών που εφηύραν στα πρώιμα χρόνια οι Αμερικάνοι, μέσα σε αυτές βεβαίως ήταν και η απόσχιση της Γιουγκοσλαβίας ή της Τσεχοσλοβακίας στις αρχές της δεκαετία του 90.

Παρόλα αυτά είμαστε υπέρ στο δικαίωμα της ψήφου, που σήμερα με πρωτόγνωρο τρόπο στερεί η Ισπανική κυβέρνηση από έναν λαό, που θέλει να αποφασίσει. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (ο ηγέτης της Ισπανικής αριστεράς) σε μήνυμα του νωρίτερα απευθύνθηκε στην Ισπανική κυβέρνηση ως εξής:

«Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter,ενώ σε άλλη του ανάρτηση ανέβασε φωτογραφίες από την άσκηση της αστυνομικής βίας, για ν’ αναρωτηθεί: «Αυτή είναι η νίκη σας;».

Το κύμα αντίδρασης στα social media είναι τεράστιο ενώ η ισπανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη χρήση βίας τονίζει ότι «αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα». Οι σκηνές όμως που διαδραματίζονται δεν αρμόζουν σε μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική και κάποιοι σίγουρα πρέπει να παραιτηθούν.

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.