Συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ρ/σ Real FM

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μαζί μας είναι ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα. Καλό μεσημέρι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, κύριε Σκουρή.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Έχετε μία συνολική εικόνα για την κατάσταση των πυρκαγιών; Μπορούμε να πούμε ότι είναι υπό πλήρη έλεγχο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε, από το Συντονιστικό των Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, είναι ότι το σύνολο των πυρκαγιών στη χώρα είναι σε ύφεση. Ξέρετε ότι η Πυροσβεστική δεν μιλά για πυρκαγιές υπό έλεγχο, παρά μόνο όταν περάσουν κάποια κρίσιμα τρία ή τέσσερα εικοσιτετράωρα και δεν έχει υπάρξει νέα αναζωπύρωση. Επομένως, αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε, αυτή τη στιγμή, είναι ότι η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα και ότι το σύνολο των πυρκαγιών, όπως σας είπα και προηγουμένως, είναι σε ύφεση. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τα πυροσβεστικά οχήματα, για να προστατεύσουν τις περιοχές, που είχαν πληγεί, από πιθανές αναζωπυρώσεις. Αυτός είναι και ο στόχος της σημερινής ημέρας. Να μην υπάρξει η οποιαδήποτε αναζωπύρωση ή εν πάση περιπτώσει εάν υπάρξει, να ξανατεθεί γρήγορα υπό έλεγχο. Διότι, ξέρετε, σήμερα οι καιρικές συνθήκες δεν είναι και οι ευνοϊκότερες, καθώς έχουμε αρκετά δυνατούς ανέμους που φτάνουν τα 6 και τα 7 μποφόρ τοπικά, ειδικά στην ανατολική Αττική. Είναι και αυτή μια κρίσιμη ημέρα. Ωστόσο, μπορώ να σας πω με κάθε βεβαιότητα ότι η Πυροσβεστική θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μην έχουμε αρνητική εξέλιξη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Για την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν ενστάσεις. Όμως, την κυβέρνηση, κύριε Εκπρόσωπε, η αντιπολίτευση -εσείς το λέτε- την κατηγορεί περίπου για ανυπαρξία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται περί μίας κατηγορίας, η οποία εξαπολύθηκε στις στιγμές τις δύσκολες, τις επιχειρησιακές. Δεν νομίζω ότι ήταν ορθή η στάση της αντιπολίτευσης, να σηκώσει κατ’ αυτό τον τρόπο την αντιπολιτευτική της κριτική και ειδικά πάνω σ’ αυτό το θέμα. Και πολύ περισσότερο, δεν αντιστοιχούσε αυτή η κριτική στην πραγματική κατάσταση. Διότι, ξέρετε, φέτος –και αυτό το στοιχείο μπορώ να σας το πω με κάθε βεβαιότητα- ενώ είχαμε πάρα-πάρα πολλές πυρκαγιές, περισσότερες από άλλες χρονιές, ο μέσος όρος των στρεμμάτων, τα οποία κάηκαν, ήταν πολύ χαμηλότερος. Πράγμα το οποίο έδειξε ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πυροσβεστικής -φυσικά εξαρτάται και από τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας- ήταν εξαιρετική. Έχω την εντύπωση ότι το σύνολο της εικόνας που παρουσιάστηκε, ήταν πλήρως αναντίστοιχο με την πραγματική κατάσταση. Τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω -να θυμίσω ότι το ίδιο και εσείς και οι προηγούμενες αντιπολιτεύσεις όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός ήταν μικρότερο κόμμα η ίδια κριτική γινόταν προς τις κυβερνήσεις- ήθελα να σας ρωτήσω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, όμως, κύριε Σκουρή. Θέλω να σας πω το εξής: Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των στοιχείων, η ίδια πυρκαγιά το 2009, δηλαδή η πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, είχε προκαλέσει ζημιές τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερο. Περίπου 150.000 στρέμματα είχαν καεί. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αριθμό, αλλά πιστέψτε με, με βάση και τις πληροφορίες που έχουμε, τις προσωρινές φυσικά, διότι ακόμη δεν έχει γίνει η αναλυτική καταγραφή, η ζημιά είναι τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερη σε σχέση με αυτή του 2009…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ποτέ δύο πυρκαγιές δεν μπορεί να είναι ίδιες και δεν μπορεί να γίνονται συγκρίσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά δεν μπορεί να είναι ίδιες. Όμως, προσπαθώ να σας δώσω ποια είναι η εικόνα της κατάστασης. Η εικόνα της κατάστασης είναι ότι η πυρκαγιά μπήκε σε ύφεση μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, σε μια πάρα πολύ δύσκολη και δύσβατη περιοχή. Η επιχειρησιακή αντίδραση ήταν ταχύτατη. Οι κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας ήταν οι ορθές και νομίζω ότι η κάθε αντίδραση έγινε στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου. Δεν νομίζω…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Συνεπώς, είστε ικανοποιημένος, δεν διαπιστώνετε αδυναμίες, δεν υπάρχουν θέματα για διόρθωση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα στην Πυροσβεστική, όπως και σε άλλους τομείς του Ελληνικού Κράτους και της ελληνικής διοίκησης, είτε αυτή είναι επιχειρησιακή είτε είναι η κλασική δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτές οι ελλείψεις ή αυτές οι αδυναμίες είναι προς διόρθωση και προσπαθούμε κάθε φορά να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των υφιστάμενων περιορισμών. Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται ούτε πανικός ούτε και ψευδείς εντυπώσεις, στη βάση μιας υπερβολικής δημοσιογραφικής, εν πάση περιπτώσει, σπουδής να παρουσιαστούν τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Εγώ θέλω να κρατήσω χαμηλούς τόνους. Δεν πρόκειται να επιτεθώ στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κατάσταση. Ωστόσο, νομίζω ότι θα έρθει και η ώρα, όταν οι πυρκαγιές θα τεθούν σε πλήρη έλεγχο, να γίνει και μια πολιτική αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο η κάθε πολιτική δύναμη διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τον ενημερώσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον ζητήσει ενημέρωση επισήμως, φυσικά και θα τον ενημερώσουμε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί οι πληροφορίες επέμεναν ότι επρόκειτο να έρθει το πρωί…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω εάν συμμερίζεστε τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για οργανωμένο σχέδιο, με στόχο την αποσταθεροποίηση μέσω των εμπρησμών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Για το ποιες είναι οι αιτίες της κάθε πυρκαγιάς θα διερευνηθεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής και από εκεί και πέρα θα μπορέσουμε να κάνουμε και τις πολιτικές εκτιμήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες. Θα έλεγα ότι όταν κανείς βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, εν πάση περιπτώσει, ή στο κέντρο μιας δύσκολης κατάστασης που προκαλούν οι πυρκαγιές, μπορεί να κάνει εκτιμήσεις. Ωστόσο, η τελική πολιτική αποτίμηση, σε σχέση με το τι συνέβη αυτές τις τελευταίες ημέρες, θα γίνει όταν έχουμε και τα σχετικά αποτελέσματα και τα σχετικά πορίσματα από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θέμα με τον αρμόδιο υπουργό υπάρχει; Γιατί υπάρχουν στελέχη της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την παραίτηση του κυρίου Νίκου Τόσκα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρμόδιος υπουργός, όπως σας είπα και προηγουμένως, έδωσε μία πολύ μεγάλη μάχη μαζί με το επιτελείο της Πυροσβεστικής, αλλά και με τους συνεργάτες του και νομίζω ότι οι αντιδράσεις του και οι αποφάσεις του τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες, ειδικά της προχθεσινής και της χθεσινής ημέρας, ήταν οι ορθές και οι ενδεδειγμένες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Βλέπετε την κριτική η οποία γίνεται, γιατί δεν επέστρεψε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή. Έστω και συμβολικά, δεν έπρεπε να έχει επιστρέψει στην Αθήνα ο κύριος Τσίπρας από τις διακοπές του;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Τόσκας και ο κύριος Τσίπρας βρίσκονταν σε συνεχή επαφή και ενημέρωση. Υπήρχε διαρκώς. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος της επιχειρησιακής διαχείρισης ήταν ο ενδεδειγμένος και δεν νομίζω ότι υφίσταται κανένα θέμα. Ο Πρωθυπουργός σε λίγη ώρα θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, έτσι ώστε να καθοριστούν τα βήματα για την απογραφή και την αποκατάσταση των ζημιών. Σας ξαναλέω ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτικά, αλλά και δημοσιογραφικά, έγινε η διαχείριση του θέματος, ήταν μάλλον αναντίστοιχος με την πραγματική κατάσταση και θέλω να επιμείνω σε αυτό.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής, θα έχουμε; Θα το εξετάσετε, κύριε Υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής, κύριε Σκουρή, πράγμα που πιθανόν να μην το ξέρετε. Ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής τα τελευταία χρόνια βαίνει διαρκώς αυξανόμενος. Να σας πω κάποια νούμερα: Το 2013 ήταν περίπου 305 εκατομμύρια, το 2014 ήταν 346 εκατομμύρια και αυτή τη στιγμή, το 2017, βρισκόμαστε περίπου στα 380 εκατομμύρια και προσανατολιζόμαστε το 2018 να φτάσουμε τα 395 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι έχει δοθεί βάρος στην οικονομική στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο με επίγειες δυνάμεις όσο και με εναέρια μέσα και θα υπάρξει συγκροτημένο, όπως και υπάρχει, σχέδιο εκ μέρους της Πυροσβεστικής, έτσι ώστε να μπορέσουμε και τα υπάρχοντα μέσα να συντηρηθούν ως πρέπει και  να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά και να αποκτηθούν νέα, στη βάση -ξαναλέω- ενός προγραμματισμένου σχεδίου. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, βλέπω τα στοιχεία μπροστά μου, το 50% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας σε χρήση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και νομίζω ότι τα πιο πολλά βρέθηκαν καθηλωμένα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναλέω. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο, η οποία είναι περίοδος δημοσιονομικών περιορισμών. Παρ’ όλα αυτά, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της Πυροσβεστικής, αλλά και εκ μέρους και άλλων αρμόδιων υπουργείων, όπως του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έτσι ώστε ο στόλος να είναι όσο το δυνατόν πιο καλοσυντηρημένος και επιχειρησιακά διαθέσιμος. Η διαρκής προσπάθεια, από τη δική μας μεριά, είναι αυτός ο στόλος να ενισχύεται συνεχώς. Όμως, σας ξαναλέω ότι, με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, μέχρι στιγμής, στη διάθεσή μας και ας ευχηθούμε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και τις επόμενες ημέρες, ο αριθμός των πυρκαγιών, αλλά και η ταχύτητα αντίδρασης της Πυροσβεστικής, είναι σαφέστατα βελτιωμένος σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε σχέση τουλάχιστον με μια δεκαετία πριν. Για να σας δώσω μία εικόνα: Μέχρι τις 15/08/2007 είχαν καεί στη χώρα περίπου 550.000 στρέμματα. Αυτή τη στιγμή, το νούμερο το οποίο έχουμε στα χέρια μας -διότι πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε και με στοιχεία για να αποδώσουμε την πραγματική εικόνα- είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 15η Αυγούστου οι ζημιές βρίσκονται περίπου στα 81.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε τουλάχιστον επτά φορές κάτω σε σχέση με τις καταστροφές που είχαν γίνει πριν από δέκα χρόνια. Γι’ αυτό σας λέω…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μιλάμε για εκείνο το διάστημα που ήταν η μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως. Θέλετε να πούμε και για το επόμενο; Ο επόμενος χρόνος είχε 270.000 καμένα στρέμματα. Το 2012, βλέπω τα στοιχεία, 270.000 πάλι καμένα στρέμματα. Και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις 81.000. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω συμψηφισμό. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να συγκρίνω μεταξύ τους καταστροφές. Κάθε καταστροφή έχει φυσικά τη δική της αυτόνομη πρόκληση ανθρώπινου πόνου, αλλά και οικολογικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, αυτό στο οποίο θέλω να επιμείνω είναι ότι η εικόνα, η οποία παρουσιάζεται, είναι πλήρως αναντίστοιχη της πραγματικότητας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε και δύο ερωτήσεις εκτός πυρκαγιών, αλλά οφείλω να τις κάνω. Είχαμε χθες τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Τσαβούσογλου, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ούτε διεθνείς συνθήκες σε ισχύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές είναι απόψεις οι οποίες είναι ακραίες. Είναι απόψεις οι οποίες δεν βοηθούν στο κλίμα, το οποίο εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί. Το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν, αλλά και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, αμφισβητεί νομικά κεκτημένα. Όμως, από τη δική μας πλευρά, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμία τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων. Η δικιά μας προσπάθεια είναι, πάντοτε σε ένα κλίμα συνεννόησης και σε ένα κλίμα διαλόγου, να προσπαθούμε να επιλύουμε όποια ζητήματα τίθενται, χωρίς, όμως, να αποδεχόμαστε -ξαναλέω και τονίζω- την αμφισβήτηση νομικών τετελεσμένων, αλλά και διεθνών συνθηκών.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ρωτήσω ακόμη. Γιατί δεν μπορείτε να κόψετε την ανασχηματολογία; Πόσο πιθανός είναι ένας ανασχηματισμός, με επίκεντρο τον κύριο Τσακαλώτο, λένε πολλά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε φορά που οι φίλτατοι κατά τα άλλα δημοσιογράφοι έχουν έλλειψη ειδήσεων ή έχουν μια αδυναμία να παράξουν το καθημερινό ρεπορτάζ, θα προβλέπουν είτε εκλογές είτε ανασχηματισμό.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εκεί νομίζετε ότι οφείλεται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι, πλήρως. Η δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος ανακαλύπτει μια αποκλειστική είδηση, μπαίνοντας στο μυαλό του Πρωθυπουργού –δεν ξέρω βεβαίως πώς το επιτυγχάνει αυτό- και κρίνει ότι καλό θα ήταν προβλέψει έναν ανασχηματισμό, η κυβέρνηση να λέει ότι δεν προβλέπει ανασχηματισμό. Εμείς έχουμε πει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η βασική μας προτεραιότητα, σε αυτή τη φάση, είναι να τρέξει το κυβερνητικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι στόχοι, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει. Και σας ξαναλέω ότι οι στόχοι αυτοί είναι τρεις: Πρώτον, να έχουμε τη δυνατότητα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 να προετοιμάσουμε το έδαφος για την οριστική έξοδο στις αγορές. Δεύτερον, να τονώσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον και να δώσουμε μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην αναπτυξιακή τάση, που ούτως ή άλλως υπάρχει σ’ αυτή τη φάση στην ελληνική οικονομία. Και το τρίτο είναι να προχωρήσουμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης, η οποία ήταν βαθιά και έχει πλήξει πάρα πολλά τμήματα της ελληνικής οικονομίας. Πάνω σ’ αυτές τις τρεις προτεραιότητες οργανωνόμαστε, πάνω σ’ αυτές τις τρεις προτεραιότητες εργαζόμαστε και δεν μπορούμε κάθε φορά που κάποιος θα φαντάζεται έναν ανασχηματισμό ή θα βλέπει κάλπες να διαψεύδουμε διαρκώς. Διότι, ξέρετε, κάποια στιγμή όλη αυτή η ιστορία, όλο αυτό το γαϊτανάκι αρχίζει να γίνεται και λίγο κουραστικό.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα, ο κύριος Τσακαλώτος θα είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί την 3η αξιολόγηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν περισσότερο από σαφές αυτό που είπα. Είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Τσακαλώτος θα διαπραγματευτεί την 3η αξιολόγηση και θα είναι ο υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος θα οδηγήσει, μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τη χώρα εκτός μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Καλή συνέχεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Σκουρή. Να είστε καλά.

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.