Το ΚΚΕ για τις τιμές στα σταφύλια

Το γραφείο τύπου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ για τις τιμές παραγωγού στο σταφύλι.

Οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης για άλλη μια φορά είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν «κοψοχρονιάς» τη παραγωγή τους στις ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΕ, στους μεγαλέμπορους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες οινοποιούς.

Οι τιμές που ανακοινώνονται αυτή τη περίοδο τόσο για τα οινοστάφυλα, όσο και το επιτραπέζιο σταφύλι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και των οικογενειών τους.

Ενώ μόλις πρόσφατα ένα μέρος της παραγωγής καταστράφηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το υπόλοιπό σώθηκε με μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων κατάλληλων φαρμάκων. Για τα οποία δεν προβλέπεται κανενός είδους αποζημίωση για τους παραγωγούς.

Επιπλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πιστή συνεχιστής της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ, μετά το φόρο στο κρασί και τη ρακή, δίνει τη χαριστική βολή με τη πρόσφατη εγκύκλιο που απαγορεύει τη πώληση ρακής για αμπελουργούς που παράγουν μέχρι 120 λίτρα. Πρόκειται για μέτρο κομμένο και ραμμένο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ποτοποιίας και των πολυεθνικών του κλάδου.

Πάγιος στόχος όλων αυτών των μέτρων, των μνημονιακών αντιαγροτικών πολιτικών, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που υπηρέτησαν και υπηρετούν με ζήλο τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονοδρόμου είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, η εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων και η άγρια εκμετάλλευση όσων μεσαίων παραγωγών απομείνουν. Είναι ο «προάγγελος» του παραμυθιού της «δίκαιης ανάπτυξης» που οραματίζεται η κυβέρνηση και στην αγροτική οικονομία και πιθανά θα αναλύσει ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας την ικανότητα του στην εξαπάτηση του λαού, στο «αναπτυξιακό συνέδριο» που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβρη στη περιοχή μας.

Οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής μας δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Να οργανώσουν άμεσα τη πάλη τους με εργαλείο τους αγροτικούς τους συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα, γυρίζοντας τη πλάτη στους διάφορους γνωστούς συμβιβασμένους αγροτοσυνδικαλιστές – συνεταιριστές που υπηρετούν ακριβώς αυτά τα μεγάλα συμφέροντα και σπέρνουν την απογοήτευση και τις χαμηλές απαιτήσεις με στόχο τη διάλυση του αγροτικού κινήματος.

Να διεκδικήσουν εγγυημένες τιμές για το σταφύλι, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. Κατάργηση του φόρου στο κρασί και τη ρακή και απόσυρση της νέας κατάπτυστης εγκυκλίου για τη παραγωγή ρακής. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.

Το ΚΚΕ για τις τιμές στα σταφύλια | Candia News

Advertisements

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.