Σημεία από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη.

Παρά την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Όπως προέβλεπε η πολιτική απόφαση του Eurogroupτης 7ηςΑπριλίου συμφωνήθηκε τελικώς η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020 με περιοριστικά μέτρα ύψους 1 συν 1% αλλά και μέτρα ελάφρυνσης αντίστοιχου ύψους, δηλαδή 1 συν 1%. Με λίγα λόγια το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος.

Για το 2019 τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης ενώ η μεσοσταθμική μείωση δεν θα ξεπερνά το 9%. Για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 Ευρώ.

Τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης που θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τις επιβαρύνσεις, το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι τα εξής:

– Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.

– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ.

– Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.

– Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.

– Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.

– Προβλέπεται επίσης, ένα αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ένα αντίστοιχο πακέτο 250 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όσον αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις:

– Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

– Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

– Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

– Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές, να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα και γι αυτό το λόγο τα θετικά αυτά μέτρα, θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων.

Για τα εργασιακά 

Η κυβέρνηση μετά από μεγάλες προσπάθειες αλλά και μετά από σκληρό πολιτικό αγώνα στην Ευρώπη, εξασφάλισε την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή των θεμελιωδών αυτών αρχών με βάση τις συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων ίσχυε επ’ αόριστον. Επίσης, στο ίδιο πεδίο αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για κατοχύρωση του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία. Η  ελληνική κυβέρνηση έδωσε αυτό το δύσκολο αγώνα όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, που εξακολουθεί ακόμη και τώρα να θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προστασία του κόσμου της εργασίας ως ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς.

Για  τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας  (σημεία από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός επιστρέφει στις 16 Μαΐου. Η προσοχή της Κυβέρνησης αλλά και του Πρωθυπουργού προσωπικά, στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους καθώς, κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας μας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία.

Για την εφαρμογή των μέτρων 

Είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο τεχνικό επίπεδο. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν δηλαδή, όπως έχει δηλώσει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, μόνο εφόσον εφαρμοστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε πλήρη σύγκρουση και αντίθεση με το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, που δύο μόλις χρόνια πριν, θεωρούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο αναζητώντας μάλιστα και σχετικά πιστοποιητικά.

Για τη στάση της ΝΔ και τη διαπραγμάτευση του 2014  (σημεία από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Τα μαθηματικά του κ. Μητσοτάκη είναι ζήτημα το οποίο δυσκολεύομαι να σχολιάσω.  Το e-mail Χαρδούβελη, δεν αποτελούσε τη βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Ήταν μια πρόταση της τότε ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε απορριφθεί άμεσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι απαιτήσεις αυτές ήταν περίπου 2,2 δις ευρώ, τα οποία έπρεπε να παρθούν ως μέτρα για να συμπληρωθεί το κενό μεταξύ του 0,2% πρωτογενούς πλεονάσματος που πέτυχε η τότε κυβέρνηση, σε σχέση με το στόχο του 1,5%. Εκεί υπήρχε ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,3%. Επίσης, οι θεσμοί ζητούσαν άλλα περίπου 3 δις ευρώ μέτρα, έτσι ώστε να πιαστεί ο στόχος του 2015, που  ήταν 3% του πρωτογενούς πλεονάσματος, επομένως 5 δις ευρώ. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις διαφορετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που ζήταγε άλλα 4 δις ευρώ για να μπορέσει να κλείσει την 5η αξιολόγηση και όλα αυτά για τη διετία μόνο 2015-2016. Το σύνολο μας κάνει 9 δις ευρώ. Με αυτή την έννοια,  τα μαθηματικά του κ. Μητσοτάκη παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην φαντασιοπληξία του success story του κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Φαίνεται ότι δεν έχει πάρει καμία απολύτως απόσταση από τα τότε κυβερνητικά πεπραγμένα.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 

Η αρχική απαίτηση του ΔΝΤ ήταν η οριζόντια, σε ολόκληρη τη χώρα, καθιέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου. Αυτό που εμείς καταφέραμε ήταν να περιορίσουμε και χωρικά τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δηλαδή να περιοριστεί στις τουριστικές περιοχές, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της Αθήνας και στην παραλία και να μειώσουμε, βεβαίως, και το σχετικό χρόνο, καθώς προβλέπεται ότι τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα, δεν θα έχουν την υποχρέωση, να είναι ανοιχτά τη θερινή τουριστική περίοδο. Επομένως, θεωρώ ότι πρόκειται για ένα συμβιβασμό, ο οποίος είναι αναγκαίος στο βαθμό που η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής και εξαρτάται από τη χρηματοδότηση, εν πάση περιπτώσει,  του επίσημου τομέα.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα 

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να επιτυγχάνουν συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα και να έχουν συγκεκριμένους κανόνες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελλείμματος ή του πλεονάσματός τους, ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους τους. Αυτό, λοιπόν, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως αφορά το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, των οποίων, όπως γνωρίζετε, οι προϋπολογισμοί εγκρίνονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό, φαντάζομαι, το γνωρίζετε. Επομένως, εξαιτίας του γεγονότος ότι συμμετέχουμε στην Ευρωζώνη, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε και τους κανόνες της. Αλλά αυτοί οι κανόνες δεν είναι απαραιτήτως κανόνες μνημονιακοί. Οι μνημονιακοί κανόνες τηρούνται στο βαθμό που μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Εφόσον αναχρηματοδοτεί κανονικά το χρέος της από τις αγορές, έχει τη δυνατότητα της συζήτησης για την οικονομική πολιτική την οποία θα ασκήσει, με βάση τους κανόνες που ισχύουν για το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Advertisements

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.