Τα Σκόπια και η φλόγα των Βαλκανίων

Φαίνεται πως η γείτονος χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές με τον πόλεμο ή κάποια κοινωνική επανάσταση να είναι στα πρόθυρα. Τα βίαια επεισόδια στη Βουλή ξυπνούν μνήμες από την ένοπλη εξέγερση αλβανόφωνων το 2001, με τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς να απειλούν σήμερα ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είναι ο γνωστός UCK, όπου πριν λίγες μέρες έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι τους Αλβανούς. Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο.

H δήλωση αυτή ήρθε λίγες μέρες μετά τις βιαιότητες της εισόδου στο Κοινοβούλιο φανατικών οπαδών του κόμματος VMRO του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και τον τραυματισμό βουλευτών, ανάμεσά τους και του ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ. Εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν λοιπόν την Πέμπτη το βράδυ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό για πρόεδρο της Βουλής.Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά 42 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης αλλά και των αλβανικών κομμάτων.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα αυτή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην σκοπιανή αντιπολίτευση για την οποία αναφέρει ότι:

Στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση, αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες.

Παράλληλα στην ανακοίνωση του επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι «οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν ‘τον νέο πρόεδρο’, για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του UCK. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση «ξένων συμβούλων».

«Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση ‘ξένων συμβούλων’ της «σκοπιανής αντιπολίτευσης» και «επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι «ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση».

Για τους λόγους αυτούς το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας».

Το Μαξίμου επαγρυπνεί παρακολουθώντας, κυρίως, τις αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) αλλά και των περιφερειακών δυνάμεων (Τουρκία, Σερβία). Η Ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο φόβος για ενδεχόμενες αναφλέξεις στην περιοχή των Βαλκανίων θα παραμείνει απλώς φόβος και ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στα Σκόπια που προκλήθηκε μετά την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής από την πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα των Αλβανών και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

Οι εθνικιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, οι οποίοι έχουν την πολιτική υποστήριξη της Ρωσίας, φοβούνται ότι η είσοδος των αλβανικών κομμάτων στην κυβέρνηση, όπως και τα σχέδια για καθιέρωση των αλβανικών, ως μιας από τις επίσημες γλώσσες της χώρας, θα οδηγήσουν σε ένα νέο «Κοσσυφοπέδιο» καθώς, όπως εκτιμούν, η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Για «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στα Σκόπια» μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm»,η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, με αιχμή τα δυσάρεστα επεισόδια στο κοινοβούλιο της γείτονος. Υπενθύμισε ότι η ίδια πριν από αρκετό καιρό είχε επισημάνει στο ευρωκοινοβούλιο, ότι «τα Σκόπια είναι μια βόμβα έτοιμη να σκάσει». Υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η ΠΓΔΜ στον σεβασμό του Συντάγματος, καθώς -όπως εκτίμησε- «υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης».

Στα Σκόπια βρέθηκε  ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση. Τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και την παρατεταμένη ακυβερνησία, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Ζόραν Ζάεφ άφησε να εννοηθεί πως θα επιχειρήσει να εκλέξει σύντομα νέα κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τον πρόεδρο της χώρας.  Ο Ζάεφ, με τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων, μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Αυτό όμως για τον Γκρούεφσκι ισοδυναμεί με απειλή για την εθνική ενότητα της Πρώην Γιουγκλοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Συνολικότερα, πάντως, ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση στα Σκόπια δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Και επικαλούνται γι’ αυτό δυο λόγους.

Πρώτον, είναι φανερή η αδυναμία του νικητή των εκλογών, το κόμμα VMRO – DPMNE (του Νίκολα Γκρουέφσκι) να σχηματίσει κυβέρνηση.

​Δεύτερον, το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, SDSM, που έχει ευρεία διεθνή στήριξη δεν θα μπορέσει να οδηγήσει τα Σκόπια εκτός κρίσης.

Ακόμα όμως και να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αυτή θα είναι ιδιαίτερα ασταθής, ενώ ο ισχυρός κρατικός μηχανισμός του κόμματος Γκρουέφσκι θα κάνει ότι μπορεί για να την αποσταθεροποιήσει.

Advertisements

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.