Έφυγε από τη ζωή ο Στάθης Ψάλτης

στις

Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 14:25, ο αγαπημένος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης. Ένας άνθρωπος που σημάδεψε τον κινηματογράφο της δεκαετίας του 80 και βεβαίως υπήρξε ένας σημαντικός κωμικός και άνθρωπος του θεάτρου και της επιθεώρησης.

Βιογραφία

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1951 στο Βέλο Κορινθίας. Σε ηλικία 11 χρόνων μετακόμισε στο Αιγάλεω. Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη. Παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα το 1993 και το 2006 την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη (γεν. 1973). Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Κάτια Κυβέλου, που απέκτησε την μοναχοκόρη του Μαρία Ψάλτη.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας, Και ο πρώτος ματάκιας, Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια. Είχε παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς.

Το 1973 στην τηλεοπτική σειρά Οι έμποροι των εθνών τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Από τότε τραγούδησε αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις.

Η φιλμογραφία του

Έτος Ταινία Ρόλος
2016 ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Καλόγερος (η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση)
1990 Ο εραστής Στάθης Μπιρμπιτσόλης
1989 Απαγωγή στα τυφλά Στάθης Καραπίδας
1989 Και δειλός και τολμηρός Μάρκος Τρέμουλας
1989 Ο πανταχού παρών Λάζαρος Λαζάρου
1989 Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα Στάθης Ξετρύπης
1989 Τρελάδικο πολυτελείας Στάθης Ξετρύπης
1988 Ο καβαλάρης των F.M. Stereo Στάθης Παπαστάθης
1988 Ακαταμάχητος πιλότος Αλέξης Τόμπρας
1988 Ένας αλλά Λέων Στάθης Φρουτάκης
1988 Ξενοδοχείο Kastri Τιμόλαος Χατζητιμολάου
1988 Ο μεγάλος παραμυθάς Χαρίλαος Καραπαύλος
1987 Οι κυβερνήσεις πέφτουνε… αλλά ο Ψάλτης μένει Κάλχας / (υπεύθυνος) / Μάρκος / «αλεξιπτωτιστής» / Μήτσος
1986 Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν Στάθης Τιμόπουλος
1986 Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιας Ηρακλής Σπίνος
1986 Ψηλός λιγνός και ψεύταρος Πίπης Παρλαπίπας
1985 Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω Μιχάλης Βίδας
1985 Ο ταξιτζής μας Άλκης (τηλεοπτική σειρά)
1984 Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ Στάθης
1984 Μάντεψε τι κάνω τα βράδια Κοσμάς Παπακοσμάς
1983 Καμικάζι αγάπη μου Στάθης Σγουρός
1983 Πέστα βρωμόστομε Στάθης Χρυσοστόμου / πατέρας Στάθη / μητέρα Στάθη / παππούς Στάθη (στο κάδρο)
1982 Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) Στάθης Κουμπάρης
1982 Και ο Πρώτος Ματάκιας Σίμος Αυτιάς
1982 Τα σαΐνια Σίσυφος
1981 Είσαι στην ΕΟΚ… μάθε για την ΕΟΚ Τηλεπαρουσιάστρια
1981 Πάμε γιά καφέ;! «Τσίμπλας»
1981 Τα καμάκια Ορφέας
1981 Τροχονόμος Βαρβάρα Αχιλλέας Ταλαίπωρος / Βαρβάρα Ταλαίπωρου / πατέρας Ταλαίπωρος
1980 Γεύση απο Ελλάδα Συνταξιούχος
1980 Ο Κώτσος στην ΕΟΚ Απόψηλος, υπάλληλος Δήμου
1980 Ο παρθενοκυνηγός Μάνος Μπιλάλης
1980 Ο ποδόγυρος Ηρακλής
1979 Οι φανταρίνες Ανθυπασπιστής-εκπαιδευτής
1979 Τα παιδιά της πιάτσας Τηλέμαχος
1972 Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα Κοσμηματοπώλης

Συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές

Έτος Τίτλος σειράς Κανάλι
2006 Αν μ’αγαπάς ALPHA
1994 Καλημέρα Ζωή ΑΝΤ1
1993 Τμήμα ηθών ΑΝΤ1
1980 Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα ΕΡΤ
1979 Ο Συμβολαιογράφος ΕΡΤ
1978 Η τύχη της Μαρούλας ΕΡΤ
1973 Οι έμποροι των εθνών ΕΙΡΤ

Θεατρικές παραστάσεις

Έτος Τίτλος Είδος
2015-2016 Δεν έχουν Τσίπρα πάνω τους Επιθεώρηση
2013 Μέρκελ έτοιμη για φόλα Επιθεώρηση
2012 Γομάρια με σαμάρια της Βουλής μας τα καμάρια Επιθεώρηση
2011 Μας πήρανε τα σώβρακα ζητάνε και τα ρέστα Επιθεώρηση
2010 Πού πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό; Επιθεώρηση
2009 Και ξανά… ΠΑΣΟΚολλητό Επιθεώρηση
2007 Νου Δού η άσχημη Επιθεώρηση
2007 Το μαντολίνο του ναυαγού Σημίτη Επιθεώρηση
Τα παπα…τσουνάμια Επιθεώρηση
2005 Τα θέλει ο Κολοτράβας μας Επιθεώρηση
2002 Παπουτσωμένη Ντόρα Επιθεώρηση
2006 Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρες Επιθεώρηση
2005 Κότες Επιθεώρηση
2002 Άρμεγε Ευρώ και κούρευε συντάξεις Επιθεώρηση
1998-1999 Πινόκιο Επιθεώρηση
1998 Έλληνες είστε και φαίνεστε Επιθεώρηση
1996 Εμπρός προς τα πίσω Επιθεώρηση
1995 Καυκαλήθρες και Τσιτσιραύλα Επιθεώρηση
1994 Βάτραχοι Αρχαία κωμωδία
1993 Αγαπάς τη Γελάδα, απόδειξη Επιθεώρηση
1987 Καμπαρέ Ελλάς Επιθεώρηση

Συλλυπητήρια μηνύματα του πολιτικού κόσμου

«Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε ένας δημοφιλής ηθοποιός που υπηρέτησε κατά το πλείστον την κωμωδία ψυχαγωγώντας το ευρύ κοινό από το θεατρικό σανίδι, την κινηματογραφική αίθουσα και τις τηλεοπτικές ίντσες. Ήταν αφοσιωμένος στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης όπου με την αιχμή της σάτιρας διασκέδασε γενιές θεατών. Στους οικείους του μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια», τονίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Στάθη Ψάλτη, ενός πραγματικά μεγάλου ηθοποιού και αυθεντικού λαϊκού καλλιτέχνη, που επί χρόνια προσέφερε γενναιόδωρα το γέλιο, τη χαρά και την αισιοδοξία στους Έλληνες. Καλό του ταξίδι.Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απώλεια του Στάθη Ψάλτη μας γεμίζει θλίψη. Υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός και σπουδαίος άνθρωπος. Χάρισε γέλιο στους Έλληνες και στήριζε τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Ο καλλιτεχνικός κόσμος από σήμερα είναι φτωχότερος. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Σε ανακοίνωση του, το ΚΚΕ αναφέρει: «Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε ένας ταλαντούχος και ιδιαίτερα δημοφιλής ηθοποιός. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Στάθη Ψάλτη».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι αναφέρει: «Ο Στάθης Ψάλτης έφυγε από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι. Ένας ηθοποιός με πηγαίο κωμικό ταλέντο, με ιδιαίτερα χαρίσματα στο παιγνίδι των μεταμορφώσεων και των εκπλήξεων που χάριζε το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Θα μας λείψει η αστεία φιγούρα του που τόσο έξυπνα χρησιμοποιούσε, θα μας λείψει ο χαρισματικός γελωτοποιός που έβαλε την σφραγίδα του σε δεκάδες ταινίες, επιθεωρήσεις και θεατρικές κωμωδίες. Θα μας λείψει ο σπάνιος συνδυασμός πηγαίου ταλέντου και σεμνότητας. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλους του. Ο καλλιτεχνικός κόσμος χάνει σήμερα ένα μεγάλο κεφάλαιο».

«Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του δημοφιλούς καλλιτέχνη. Ο Στάθης Ψάλτης ήταν ένας χαρισματικός, και πολυδιάστατος καλλιτέχνης που αγαπούσε με πάθος αυτό που έκανε και για δεκαετίες μας προσέφερε απλόχερα δείγματα της σπουδαίας τέχνης του.Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», επισημαίνει ο Βασίλης Λεβέντης.

Συλλυπητήρια μηνύματα από τον καλλιτεχνικό κόσμο

Συγκλονισμένη είναι η Καίτη Φίνου με τον χαμό του Στάθη Ψάλτη. Οι δυο τους υπήρξαν κινηματογραφικό ζευγάρι στις ταινίες της δεκαετίας του ’80, αλλά και ζευγάρι στη ζωή, παραμένοντας φίλοι μετά το χωρισμό τους.

Η ηθοποιός με λίγα λόγια και μια φωτογραφία αποχαιρέτησε τον Στάθη Ψάλτη με τον οποίο μοιράστηκαν τόσες στιγμές.

«Πως να γράψω αντίο…….
Καλή αντάμωση Στάθη μου….
Η «Κουλάρα»σου…..» έγραψε η Καίτη Φίνου.

Με ένα κείμενο του για τις στιγμές της γνωριμίας τους, αλλά και εκείνες της δύσκολες στο δωμάτιο στον Άγιο Σάββα, ο Λάκης Λαζόπουλος αποχαιρετά τον σπουδαίο ηθοποιό Στάθη Ψάλτη που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής στα 66 του χρόνια. Τίτλος του, η φράση του Στάθη Ψάλτη που του έμεινε όταν τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο: «Θα με θυμούνται, θα με θυμούνται, θα με θυμούνται…»

«Τον είδα για πρώτη φορά στο θέατρο «Παρκ». Έπαιζε σε μια επιθεώρηση και ο ίδιος ερμήνευε ένα κείμενο του Μποστ. Λίτσα Κατρακυλίτσα. Μια καθαρίστρια γλιστράει από τον τελευταίο όροφο και καθώς πέφτει περιγράφει όλη της την πτώση, όλη της τη ζωή, ενώ παράλληλα περιγράφει και τι βλέπει από τα παράθυρα των διαμερισμάτων καθώς οδεύει με τρελή φόρα προς το πεζοδρόμιο.

Το κείμενο έτρεχε στο στόμα του με ίση σχεδόν ταχύτητα, με αυτή της πτώσης. Κανένα κόμμα, καμία άνω τελεία. Απνευστί. Μικρές, κοφτές, εσωτερικές ανάσες, μη αντιληπτές για το κοινό. Χρωμάτιζε, ανέβαζε και κατέβαζε τη φωνή του σαν να έκανε σλάλομ σε πιάνο. Το κοινό παραληρούσε από την ερμηνεία του κι αυτός μη χάνοντας διόλου τον δαιμόνιο ρυθμό του, περνούσε στην ιστορία σαν να ένας πολύ σπουδαίος κωμικός ηθοποιός.

Έτσι τον γνώρισα και τον θαύμασα. Ύστερα γνωριστήκαμε κάτω από ένα τραπέζι. Ήταν τέσσερις τα ξημερώματα, κάπου στη Συγγρού, όπου με την παρέα μου ήμασταν σε ένα υπόγειο μπουζουξίδικο και πολύ απλά, χαβαλεδιάζαμε. Το μαγαζί, όμως, δεν είχε άδεια λειτουργίας, αλλά πού να το ξέρουν αυτό οι θαμώνες;  Στις τέσσερις και κάτι «σκάει» ο Ψάλτης στο μαγαζί με μαύρα γυαλιά ηλίου, φορώντας μία γούνα περισσότερο σαν ντεκόρ τρέλας, παρά σαν προστασία από το κρύο. Εγώ ήμουν στο διπλανό τραπέζι και με το που κάθεται σηκώνομαι να πάω να τον χαιρετήσω. «Ήρθα» του λέω «να σε χαιρετήσω, γιατί δεν ξέρω αν βλέπεις και με αυτά τα γυαλιά». Δεν προλαβαίνω να τελειώσω τη φράση μου και χτυπάει ένα κουδούνι δυνατό σαν συναγερμός και η ορχήστρα παρατάει τα όργανα και εξαφανίζεται. Το κουδούνι είχε ενημερώσει ότι πλάκωσε η μπατσαρία. Ένας σερβιτόρος φωνάζει με δυνατή φωνή, σχεδόν στρατηγού σε πόλεμο που χάνεται, «όλοι κάτω από τα τραπέζια, θα παραστήσουμε ότι το μαγαζί έκλεισε».

Βρεθήκαμε μούρη με μούρη με τον Ψάλτη κάτω από το τραπέζι με το μακρύ τραπεζομάντηλο να μας καλύπτει. Είχε βάλει το δάχτυλο στο στόμα του και μας έκανε «σσσσσσ» χωρίς να έχει βγάλει τα γυαλιά του και μετά βίας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τα γέλια μας, παριστάνοντας ότι λείπουμε.

Σε αυτό το ημίφως, κάτω από το τραπέζι, σε αυτό το τέταρτο – εικοσάλεπτο που μείναμε από κάτω, πιάσαμε τη κουβέντα χαμηλόφωνα και αυτή η σκηνή, τότε, με συνέδεσε με αυτόν τον άνθρωπο. Γιατί ο Ψάλτης ήταν διαμάντι άνθρωπος. Λαϊκός κωμικός, με τεράστια αγάπη για τον κόσμο, που όπως ο ίδιος μου είπε, έτσι καθώς μιλάγαμε στο 613 στον «Άγιο Σάββα» το βράδυ που τον επισκέφτηκα, «Θα με θυμούνται, θα με θυμούνται, θα με θυμούνται…». Τρεις φορές. Θυμάμαι έντονα τον τρόπο που το είπε, τον τονισμό, καθώς και ότι δεν λύγισε η φωνή του στην επανάληψη της φράσης, καθώς και οι δύο ξέραμε τι έκρυβε αυτή η επανάληψη.

Μιλάγαμε, γελάγαμε με αυτή τη συνεννόηση που έχουν δύο κωμικοί που παίζουν μεταξύ ορατού και αοράτου, που κινούνται με ακρίβεια στα νήματα του κειμένου και του αυτοσχεδιασμού. Είχαμε και οι δύο συναίσθηση του θανάτου που έκοβε βόλτες στο δωμάτιο. Μπορεί και να προσπαθούσαμε να ξεγελάσουμε τον Χάρο, ακριβώς τι κάναμε δεν ξέρω, ξέρω ότι η καρδιά του παρόλα όσα πέρναγε στεκόταν ήρεμη κοιτώντας προς τον ουρανό.

Νομίζω πρώτα «έφυγε» η ψυχή του και μετά το χιούμορ του. Ο Στάθης Ψάλτης , αληθινός κωμικός και σπάνιος φτιάχτηκε από τον κόσμο. Πλάστηκε από τα γέλια τους και αφοσιώθηκε σε αυτούς. Εκεί, στο σανίδι, ως το τελευταίο λεπτό.

Φεύγοντας άφησε αγάπη σε όλους δίπλα του και μόνο ωραίες αναμνήσεις. Τι σπάνιο να φεύγεις και να αφήνεις ωραίες αναμνήσεις;

Θέλω να σταθώ στο κορίτσι αυτό, στη γυναίκα του, τη Χριστίνα, η οποία τόσα χρόνια στάθηκε δίπλα του. Τώρα είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω και να ξεχωρίσω την αληθινή αγάπη που του είχε. Το πώς τον πρόσεχε σαν τα μάτια της, πώς ήταν δίπλα του μέρα νύχτα. Δεν έχει αξία να μεταφέρω λόγια. Αυτά που νοιώθουμε δεν υπάρχουν λόγια να τα μεταφέρουν. Μένουν εκεί. Για να μεγαλώνουν το βουνό των αισθημάτων μας.

Αποχαιρετώ με σεβασμό, με εκτίμηση, με θαυμασμό και με αγάπη πολλή αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, σπάνιο κωμικό και εξαίρετο ηθοποιό. Τον Στάθη Ψάλτη.

Υ.Γ.: Μόλις τώρα με ενημέρωσε ο αδερφός μου ότι τις μέρες που έλειπα ο Στάθης του ζήτησε να τον καταγράψει σε ένα βίντεο για όσα ήθελε να μου πει. Κρατάω το δώρο του αυτό σαν φύλακα και οδηγό» γράφει ο Λάκης Λαζόπουλος για τον Στάθη Ψάλτη στο altsantiri.gr

Κλείνοντας αυτό το αντίο θέλουμε να υπενθυμίσουμε στο αναγνωστικό μας κοινό κάποιες από τις ατάκες που άφησαν εποχή.

Καλό ταξίδι!!!

Advertisements

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s