Χαιρετιστήριο μήνυμα από το ΑΚΕΛ στο συνέδριο του ΚΚΕ

Χαιρετιστήριο μήνυμα προς το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ απέστειλε το ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Mε την ευκαιρία του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος σας, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απευθύνει συντροφικούς χαιρετισμούς σε σας και μέσω εσάς στους συνέδρους και στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και στους αγώνες των Ελλήνων κομμουνιστών για υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας.

Την τελευταία δεκαετία οι λαοί πλείστων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν υποστεί ανελέητα κτυπήματα από τη συστημική κρίση του καπιταλισμού και τις πολιτικές που χαρακτηρίζουν τις κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις. Η εμβάθυνση της ΟΝΕ, η Τραπεζική Ένωση, και το σύνολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστερούν συνεχώς και περισσότερα δικαιώματα από τις εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια στη λήψη κυρίαρχων αποφάσεων που θα μπορούσαν να είναι προς όφελος της ανάπτυξης της εθνικής τους οικονομίας και των εργαζομένων. Αυτές οι πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αγεφύρωτες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και σε υπαρξιακά αδιέξοδα. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, η θεσμοθέτηση της οποίας τροχοδρομείται μέσω της «Λευκής Βίβλου για το μέλλον της ΕΕ» και της πρόσφατης Διακήρυξης της Ρώμης, απλά επιβεβαιώνει την σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι λαοί.

Παράλληλα, προωθείται η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας συνυφασμένης με την απόλυτη σύζευξη της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την μετατρέπει σε στρατιωτική ένωση με προεκτάσεις και συνέπειες που ήδη έχουν υποστεί λαοί τόσο της περιοχής όσο και των κρατών – μελών της ΕΕ. Η μετατροπή της ΕΕ σε «φρούριο» έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της, ενώ ταυτόχρονα δυνάμωσαν τις μισαλλόδοξες ξενοφοβικές ακροδεξιές δυνάμεις.

Tο Συνέδριο σας πραγματοποιείται σε περίπλοκες διεθνείς συνθήκες που χαρακτηρίζονται από την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ συνεχίζει την επέκταση του περικυκλώνοντας τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, αναπτύσσοντας πυρηνικά οπλοστάσια. Οι ληστρικοί πόλεμοι, οι ούτω καλούμενες «ειρηνευτικές αποστολές» ακολουθούν η μια την άλλη με στόχο την επιβολή ελέγχου στις ενεργειακές πηγές και φυσικούς πόρους. Οι κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα και χάος. Οι λαοί στη δική μας περιοχή, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, πληρώνουν βαρύ τίμημα αυτών των σχεδιασμών.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες παλεύει και το ΑΚΕΛ. Μπροστά μας είναι και τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την οικονομική κρίση, την επιβολή του μνημονίου, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στην επιχειρούμενη πλήρη διάλυση του δημόσιου τομέα και τους κράτους πρόνοιας.

Ταυτόχρονα παλεύουμε για απελευθέρωση και επανένωση του λαού και της χώρας μας. Παλεύουμε για την απελευθέρωση της Κύπρου από τα σαράντα τρία σχεδόν χρόνια τουρκικής κατοχής, για τερματισμό του εποικισμού, για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της, για κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει η μόνη δύναμη στην Κύπρο που με συνέπεια αντιπαλεύει την όποια εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη λύση του Κυπριακού και στα σενάρια για ένταξη ή συνεταιρισμό της Κύπρου με το ΝΑΤΟ.

Για το ΑΚΕΛ δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη λύση της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού από τις διακοινοτικές συνομιλίες στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Η λύση της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, για την οποία εδώ και χρόνια εργαζόμαστε, είναι η λύση που θα μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων και νόμιμων ιδιοκτητών. Σε αυτή τη βάση, στη διάρκεια της Προεδρίας του σ. Δημήτρη Χριστόφια μπορέσαμε να φτάσουμε για πρώτη φορά σε σημαντικές συγκλίσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά που αποτέλεσαν και βάση για τις περαιτέρω συνομιλίες. Σε αυτό τον αγώνα, το ΑΚΕΛ δίνει καθημερινά αγώνα στο εσωτερικό της Κύπρου ενάντια στον κοσμοπολίτικο ενδοτισμό και τον εθνικιστικό απορριπτισμό που αντιστρατεύονται την υπόθεση της λύσης αρχών στο Κυπριακό.

Εκτιμούμε και σεβόμαστε την ιστορία και ηρωικούς αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ενάντια στο φασισμό και τις δικτατορίες, για την απελευθέρωση της χώρας σας από την ξένη κατοχή, την καθημερινή σας πάλη για τα δίκαια και δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, την αντιιμπεριαλιστική δράση και τη διεθνιστική σας αλληλεγγύη.

Τα Κόμματα μας έχουν μακρά ιστορία συντροφικών σχέσεων, βασισμένων στον αλληλοσεβασμό και στην κοινή πεποίθηση για την ανάγκη ενότητας δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις ανάμεσα στα Κόμματα μας σε ορισμένα θέματα, θεωρούμε ότι έχουμε πολύ σημαντικά καθήκοντα να προωθήσουμε από κοινού στα πλαίσια του διεθνούς κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που λόγω και του αντίξοου διεθνούς περιβάλλοντος γίνονται πιο επιτακτικά.

Σε αυτά τα πλαίσια ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, για να βγει το ΚΚΕ ισχυροποιημένο, για δυνατό εργατικό κίνημα και λαϊκή συμμαχία, για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.

Συντροφικά,

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ».

Χαιρετιστήριο μήνυμα από το ΑΚΕΛ | 902.gr

Advertisements

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.