Ο Δ. Τζανακόπουλος για το πόρισμα της Εξεταστικής και για την 2η αξιολόγηση κ.α (σημεία από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών)

στις

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Το σύνολο του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία τώρα έχει τον λόγο. Ούτε αόρατο χέρι υπάρχει, ούτε τίποτα μπορεί να μείνει κρυφό από τη δικαιοσύνη. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο!

Από την ενημέρωση των πολιτικών συντακ΄των του κυβερνητικού εκπροσώπου εμφανίζονται τα κύρια σημεία

Για το πόρισμα της Εξεταστικής

Τα όσα αναδείχτηκαν κατά τις κοπιώδεις εργασίες της εξεταστικής επιτροπή της Βουλής επί εννέα μήνες απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη αλλά και τη δράση του τριγώνου.

Συγκεκριμένα αποδείχτηκε:

  1. Ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.
  2. Ότι τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή στρατηγική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  3. Ότι τα πολιτικά κόμματα λάμβαναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
  4. Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πολιτικά και τραπεζικά στελέχη καθώς και από υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων

Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Εάν όμως κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να συγκροτηθεί, εφόσον το αποφασίσει το Κοινοβούλιο, επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά.

– Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει περιγράψει αν και πότε θα αποπληρώσει. Και το κυριότερο: ο κ. Μητσοτάκης δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ εδώ και 11 χρόνια δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ. Έσπευσε βέβαια να κάνει ρύθμιση του ενός δανείου του αφού αυτό καταγγέλθηκε και μόνο όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του από την Εξεταστική.  Αλλά και η ρύθμιση αυτή δεν είναι λιγότερο σκανδαλώδης. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τραπεζικό μπαλόνι καθώς ο κος Μητσοτάκης θα αποδίδει δόσεις των 3000 Ευρώ για 23 μήνες ενώ η 24η δόση είναι 649.000 Ευρώ και με δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης της ρύθμισης.

Εξίσου εκτεθειμένο είναι φυσικά και το ΠΑΣΟΚ το οποίο χρωστά 199 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται κάποιες εκατοντάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή.

Για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης

Είναι διαρκείς οι επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος και στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις. Στόχος  να καταλήξουμε στη βάση του σχεδιασμού ο οποίος έχει περιγραφεί και περιλαμβάνει το ταχύτατο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και την ένταξη της χώρας στο QE εντός του τρέχοντος τριμήνου.

Για τον μηχανισμό  αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης

Είμαστε διατεθειμένοι, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα, δηλαδή και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, να συζητήσουμε έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις που έχει εκφράσει κατ` επανάληψη το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων.

Αυτός ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, δεν θα υπάρξει κανένας λόγος να εφαρμοστεί καθώς η γνώμη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά όσο και οι ίδιοι οι αριθμοί της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι δεν τον επιβάλουν. Γι` αυτό ας περιμένουμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών για να δούμε και τους συγκεκριμένους όρους, γιατί, αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε.

Η περιγραφή μέτρων σε αυτόν τον δημοσιονομικό διορθωτή δεν συνιστά ψήφιση μέτρων, καθώς ο δημοσιονομικός διορθωτής αυτό το οποίο κάνει, είναι να επιφέρει δημοσιονομική διόρθωση σε περίπτωση που δεν υπάρξει δυνατότητα να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Είναι διαφορετικό να ψηφίζεις ένα μέτρο το οποίο λέει ότι «από την 1/1/2019 ο ΦΠΑ είναι σε ποσοστό τάδε» και εντελώς διαφορετικό να λες ότι «εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων τότε θα υπάρξει σε πρώτο στάδιο μια συζήτηση του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς για να βρεθούν τρόποι κάλυψης του συγκεκριμένου κενού και στη συνέχεια αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα μπαίνει σε εφαρμογή ο αυτόματος δημοσιονομικός διορθωτής». Πρόκειται για τη ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε και για το κλείσιμο της α΄ αξιολόγησης, με την οποία ρύθμιση αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ, τουλάχιστον για το 2018. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, ο δημοσιονομικός διορθωτής ο οποίος ισχύει, περιλαμβάνει δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο της διαβούλευσης του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς, έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι κάλυψης του ενδεχόμενου κενού και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης, περνάμε στο δεύτερο στάδιο που είναι το στάδιο της αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Τίποτε δηλαδή διαφορετικό από ό,τι ισχύει σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνηθεί. Και τούτο για μόνο έναν χρόνο.

Από το δελτίο τεκμηρίωσης του ΣΥΡΙΖΑ 24/1/2017

Advertisements

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s