Σημεία από τη συνέντευξη του Ν. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και κριτική

στις

Η απόφαση του ΣΤΕ πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο. Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη κανείς δεν ήθελε να ακούσει για άδειες πόσο μάλλον για να πληρώσει για να τις αποκτήσει είπε ο υπουργός. Σήμερα, ακόμα και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, που από την αρχή μας μάχεται, δεν αμφισβητεί το προφανές. Σε πολιτικό επίπεδο επομένως έχουμε πρόοδο για το θέμα αυτό.

Το συντηρητικό κόμμα, που μπλοκάρει την επιλογή του προέδρου του ΕΣΡ, δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την ολιγαρχία των ΜΜΕ, την οποία πολεμάμε. Δεν είναι ηθικό. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί. Το ΕΣΡ θα πρέπει να ξαναρχίσει όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Δεσμεύομαι να θέσω στη διάθεσή του, αν το επιθυμεί, όλη την τεχνική και διοικητική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για αυτό.

Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτό το νομικό κενό, το οποίο και το ΣτΕ έχει περιγράψει ως μη συνταγματικό.Δεν κρίθηκε έτσι και αλλιώς αντισυνταγματικός ο νόμος 4339, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη για το ΕΣΡ. Ο νόμος 4339 ήταν αυτός που έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα παράδοξο και ένα νομικό κενό, και είχαμε μία πολιτική πραγματικότητα που αντί οι προκάτοχοι να νομοθετούν, περνούσαν σε μία παράταση ανομίας. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν αμφιβάλλει στο γιατί η ΝΔ δεν έχει συναινέσει τόσο καιρό για το ΕΣΡ συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει ότι όλοι κρίνονται, ακόμα και το ΣτΕ, το οποίο έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εμείς κάναμε έναν διαγωνισμό κρυστάλλινο και διαφανή. Μπήκαν 275 εκατ. ευρώ στα Ταμεία. Μπορούν να τοποθετηθούν τα κόμματα, πώς μπορεί να πληρωθεί αυτός ο σπάνιος πόρος;

Εμείς βάλαμε αυστηρά κριτήρια, δεν μπορούσαμε εμείς να επιλέξουμε ποιος θα πάρει άδεια, καμία δυνατότητα. Υπάρχει η εξής θεμελιώδης διαφορά με το παρελθόν: Οι καναλάρχες ήξεραν ότι είναι ιδιοκτήτες καναλιών γιατί πάτησαν την Πολιτεία στον σβέρκο, τότε που το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκη στήριξης, με έναν διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο της DIGEA. Ενώ με τον δικό μας διαγωνισμό θα είχαμε ιδιοκτήτες καναλιών επειδή πλήρωσαν για τις δημόσιες συχνότητες.

Η ΝΔ τόσο καιρό δεν εισέπραττε ούτε τον καταλογισμό του φόρου διαφήμισης, ούτε το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Τόσο καιρό οι ιδιοκτήτες καναλιών προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα του ΕΣΡ, λέγοντας ότι δεν το αναγνωρίζουν.Είναι δύσκολο να εισπραχθούν από το δημόσιο τόσα χρήματα, τόσο σύντομα. Όμως, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ. Τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ) και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339.

Το ΣτΕ με την απόφασή του ζήτησε την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ έχει πει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το ερώτημα παραμένει για το τι θα πράξει τώρα. Είναι υπόλογοι, όλοι όσοι υπονόμευσαν τη διαδικασία αδειοδότησης, σχολίασε.Η ΝΔ τώρα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και την κάλεσε να απαντήσει για το τίμημα που θεωρεί αυτή ότι πρέπει κάποιος να πληρώσει για να κατέχει νόμιμη τηλεοπτική άδεια.

Κριτική

Είναι αλήθεια ότι ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σημαντική αρχή στο να μπει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο που επί κοντά τρεις δεκαετίες το επιβουλεύονταν δωρεάν τα κοράκια του συστήματος παίζοντας τα εκάστοτε παιχνιδάκια τους. Όμως γίνανε τα εξής λάθη:

  1. Έπρεπε από την αρχή να μετατεθεί η ευθύνη παροχής των αδειών στο ΕΣΡ, είναι αδιανόητο να το κάνεις μόνος σου
  2. Ο Υπουργός έπρεπε να καθορίσει το ποσό των αδειών και να κάνει διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΕΣΡ για το ποιοί θα καταβάλλουν το ποσό, θα χρησιμοποιήσω και παράδειγμα παρακάτω
  3. Ακόμα και αν δεν συνηγορούσε η ΝΔ για την δημιουργία του νέου ΕΣΡ, μπορούσε ο υπουργός να ενεργοποιήσει την παλιά διοίκηση
  4. Το λάθος μη καθορισμού του ποσού οδήγησε στο να αγοράσει ο ένας μια άδεια με 40 εκατομμύρια και ο άλλος 75 εκατομμύρια
  5. Είναι πιστεύω άδικο για μια πώληση του ίδιου προϊόντος να καταβάλλονται διαφορετικά ποσά

Τι έπρεπε να γίνει  

Κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να μπουν κάποια κριτήρια, δηλαδή για παράδειγμα ότι αυτός που θα πάρει την άδεια δεν θα πρέπει να έχει κατηγορηθεί για αξιόποινες πράξεις, δεν θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτης αθλητικής ομάδας ή κατασκευαστικής εταιρείας κ.τ.λ. Αν πληρεί τις προυποθέσεις, αυτές που μπορούν να συζητηθούν ακόμα, μπορεί με το ποσό π.χ των 50 εκατομμυρίων να αγοράσει μια τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και με ποσό π.χ 20 εκατομμυρίων να αγοράσει μια τοπική άδεια.

Σύμφωνα με την έρευνα θα έδινε 4 άδειες πανελλαδικές από 50 εκατομμύρια η έκαστη και για παράδειγμα 6 τοπικές στην Αθήνα,3 στην Θεσσαλονίκη κ.τ.λ. Όλα τα υπόλοιπα κανάλια μπορούσαν να γίνουν web tv αν τηρούσαν προϋποθέσεις και κατέβαλλαν στο ελληνικό δημόσιο ένα μικρότερο ποσό. Κάπως έτσι το σκεφτόμαστε, μπορεί και να έχουμε άδικο και ο υπουργός να έκανε το σωστό αλλά ήταν αντισυνταγματικό από τη στιγμή που παρέκαμψε το ΣΤΕ.

Επίλογος

Υπάρχει μια κριτική που λέει ότι να αφού αυτά τα κανάλια κατέστρεψαν την Ελλάδα, σιγά μην τους λυπηθούμε. Απαντάμε ότι τον επιχειρηματία δεν το λυπόμαστε, διότι θα βρει αλλού να επενδύσει, τον μεγαλοδημοσιογράφο δεν το λυπόμαστε, γιατί θα βρει αλλού να συνεχίσει το έργο του, είτε είναι ραδιόφωνο ή εφημερίδα. Αυτόν όμως που λυπόμαστε είναι τον τεχνικό, τον ηχολήπτη και άλλες ειδικότητες που υπάρχουν στα κανάλια. Αυτοί θα μείνουν άνεργοι και όταν κάποιος μένει άνεργος δεν μπορεί να μην βρίσκει την συμπαράστασή μας. Όπως συμπαρασταθήκαμε στην ΕΡΤ έτσι θα συμπαρασταθούμε και σε αυτούς.

Αναφερόμαστε στην συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΕΝΑ

Advertisements

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s