Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ( γεγονότα και απόψεις)

στις

Αυτό το συνέδριο θα γραφτεί στην ιστορία ως το πρώτο συνέδριο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας στο άνοιγμα του συνεδρίου μίλησε για τα λάθη του παρελθόντος για αυτά που είπε και δεν έκανε και αυτά που είπε και έκανε. Παραδέχτηκε τα λάθη που γίνανε στην επιλογή των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε πως το κόμμα πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης. Το κόμμα να ελέγχει την εξουσία και το κόμμα να ελέγχεται από τα μέλη του και για να τονίσει την σημαντικότητα του κόμματος, είπε ότι θα γίνει πιο σημαντική η κομματική θέση από τη θέση ενός υπουργείου.

Οι Αριστερές Δράσεις δεν είναι εκεί αυτή τη φορά, όχι γιατί δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί έχει δει τα στραβά και τα ανάποδα της κομματικής βάσης και πιστεύει πως το καλύτερο μέρος της σύγκρουσης με την εξουσία είναι η απαξία των κομματικών συλλογικοτήτων που καταστρέψανε το όνειρο μας για την εξουσία. Δεν φταίει ο Τσίπρας για αυτό, εμείς τονίζουμε ότι είμαστε μαζί του σε προσωπικό και ιδεολογικό επίπεδο, ασκώντας πάντοτε και κριτική, αλλά αυτό που σίγουρα φταίει είναι το κόμμα, το πολυτασικό κόμμα, που έχει πολλά μικρά κόμματα στο εσωτερικό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την αποψή μας πρέπει να φύγει από το ΣΥ(ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και να πάει στο ΡΙ.ΖΑ μόνο έτσι θα κερδίσει την ίδια την κοινωνία που δεν την ενδιαφέρει το τι λέει η κάθε τάση αλλά το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματά του.

Πάμε λοιπόν στα του συνεδρίου, η νέα κεντρική επιτροπή του κόμματος θα αποτελείται από 151 μέλη σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη. Σε ψηφοφορία τέθηκαν και άλλες δύο προτάσεις για 201 και 101 μέλη αντίστοιχα που μειοψήφισαν. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ποσόστωση φύλου το 1/3 να είναι γυναίκες και να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 25% οι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διορισμένους σε διοικήσεις οργανισμών του δημοσίου.

Οι τάσεις εκείνες που είναι ενάντια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκαν επίθεση από τον ίδιο τον πρόεδρο, που τους τόνισε ότι κανένας υπουργός δεν είναι μόνιμος και με αυτό τον τρόπο εξήγγειλε ανασχηματισμό. Το καρφί του πρωθυπουργού στρέφεται ξεκάθαρα σε όσους απαιτούν ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί την πατρότητα του προγράμματος που υπέγραψε πέρσι το καλοκαίρι, δηλαδή ενάντια στα στελέχη της 53+, που είναι και τα εναπομείνοντα στελέχη της ΛΑΕ στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην αριστερή πλατφόρμα βρέθηκε στο επίκεντρο του προέδρου, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργούν με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.

Η ώρα πάντως του ανασχηματισμού φτάνει, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός “πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση”. Το κόμμα με την ψηφοφορία της Κυριακής, ανασχηματίζει την Κεντρική του Επιτροπή και σειρά παίρνει η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον πάντως έχει πως ενδιαμέσως του συνεδρίου είχαμε μια δήλωση ενός υπουργού, που λίγο ή πολύ μιλάει για στοχοποίηση από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Μουζάλα, όπου κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο, είπε τα εξής:

Από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και μετά, έχω στοχοποιηθεί από μερίδα του κόμματος που μονοπωλεί τον τίτλο του δικαιωματικού, του αριστερού, του ανθρωπιστή, ως λιγότερο δικαιωματικός, αριστερός και ανθρωπιστής. Ας μαζευτούμε. Εγώ σας λέω: χαράξτε μια γραμμή, αν συμφωνούμε να την ακολουθήσουμε. Αν δεν συμφωνούμε, οι μαγκιές έξω από το συνέδριο να σταματήσουνε, βλάπτουν, δεν βοηθάνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Σε αυτή τη φάση δεν βρεθήκαμε τυχαία. Βρεθήκαμε γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ενεπλάκη ενεργά, με όλα τα λάθη που έχουμε κάνει, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Έχουμε σχέδιο, εφόσον ισχύει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας παρόλο που ένα κομμάτι του κόμματος την πολέμησε, προσωποποίησε τον πόλεμο ενάντια σ’ αυτή τη συμφωνία σε μένα. Δεν είναι όμως συμφωνία Μουζάλα, όπως τα οικονομικά μέτρα δεν είναι μέτρα Τσακαλώτου. Είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορούσαμε να πάρουμε. Όποιος είναι αντίθετος με αυτό θα πρέπει να προτείνει κάτι άλλο.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Διαβάστε τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα που έκλεισε το συνέδριο

Οι τρεις μέρες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν την δέσμευση μας τόσο στον στρατηγικό μας ορίζοντα στην υπόθεση του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού όσο και την άμεση στρατηγική μας που αφορά στην προσπάθεια μας να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που προκύπτει από το Συνέδριο είναι ότι θα υπηρετήσουμε το σχέδιο μας και τις επιλογές μας με αποφασιστικότητα. Για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που αν γύριζε, θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση. Που αν ερχόταν ξανά, θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο. Και αυτή θα ήταν η στρατηγική ήττα».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το κόμμα και παράλληλα έστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί σε όλα αυτά τα μέτωπα που από επιλογή της έχει ανοίξει τώρα και ταυτόχρονα, όπως τόνισε.

Είπε ότι τρεις δύσκολοι μήνες βρίσκονται μπροστά -αλλά ξέρουμε από τα δύσκολα, ότι υπάρχει σχέδιο για να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία και πως ο λαός θα κρίνει τα πεπραγμένα της τετραερτίας της κυβέρνησης το 2019 συγκρίνοντας με την «πενταετία της καταστροφής 2010-2015».

«Είμαστε βαθιά συνειδητοποιημένοι όλοι και όλες, δεν πετάμε στα σύννεφα γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς. Αλλά δεν είμαστε απαισιόδοξοι», «είμαστε αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι από ποτέ, να αντιμετωπίσουμε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες», σημείωσε.
Ανοίξαμε τα μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη καμπή και πως ο «πόλεμος» μαίνεται διότι γνωρίζουν όλοι εντός κι εκτός ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία και στην ελληνικη κοινωνία. «Λίγο πριν χαράξει είναι το πιο βαθύ σκοτάδι» είπε, για να τονίσει ότι «εμείς που συνειδητά πήραμε δύσκολες αποφάσεις έχουμε τώρα μόνο μια επιλογή: να δουλέψουμε σκηρά και αποφασιστικά και με σχέδιο, για να βγάλουμε την πατρίδα μας απο την επιτροπεία και τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε όλα τα μέτωπα ανοικτά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από επιλογή, «για να μη γίνουμε ποτέ εμείς διαχειριστές της μιζέριας αλλά για να δημιουργήσουμε τις πρϋποθέσεις για ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου με την κοινωνία όρθια, δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή, αναδιανομή.

Διευθέτηση του χρέους άμεσα

Ανοίξαμε τα μέτωπα στο εσωτερικό, είπε, «για να μη γίνουμε κι εμείς κομπάρσοι και μαριονέτες της εγχώριας ολιγαρχίας και διαπλοκής όπως όλες οι προηγούμενες κυεβρνήσεις. Στο εξωτερικό γιατί είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις, για να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στην κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα, για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να αρκεστεί σε αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Κι εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο», «να λέμε στον λαό κι εμείς σαξές στόρι, δεν χρειάζεται λύση για το χρέος». «Εμείς όμως δεν θέλουμε αυτό, θέλουμε η οικονομία να εχει τη δυνατότητα να απογειωθεί, σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κι αυτή να τη μοιράσουμε με δικαιοσύνη, να κλείσουμε κοινωνικές πληγές που άνοιξαν τα 5 χρόνια της καταστροφής».

Σημείωσε ότι όπως τηρεί η Ελλάδα τη συμφωνία το ίδιο περιμένει κι από τους εταίρους, τονίζοντας ότι οι ολιγωρίες και οι μεταθέσεις «δεν θα γίνουν αποδεκτές». «Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει», επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη διαρκή μάχη έχουμε καταφέρει συμμαχίες και πως αυτοί που προβαίνουν στις ολιγωρίες είναι αυτοί που έχουν αρχίσει τώρα να νιώθουν μόνοι. Τόνισε ότι όλοι στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί, όχι μόνο επειδή προβλέπεται από τη συμφωνία, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα και σε κρίσιμες εξελίξεις με τα δημοψηφίσματα, δεδομένης και της απειλής που προκύπτει από τη σημαντική αυξηση της Ακροδεξιάς.
Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η επίλυση του χρέους θα δώσει προοπτική στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία και πως «ο χρόνος επίλυσης ενός προβλήματος είναι εξίσου πολύτιμος με τη λύση που θα βρεις». Απαντώντας στην «καλοπροαίρετη» κριτική περι βιασύνης, δεδομένων και των γερμανικών εκλογών, τόνισε ότι ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι κι αυτός μέρος της στρατηγικής, διότι, όπως είπε παραπέμποντας στο προσφυγικό και την οικονομική κρίση, «η τακτική της διαρκούς μετάθεσης έχει αποδεδειγμένα οδηγήσει σε αποτυχίες και τώρα διακινδυνεύει να οδηγήσει σε τραγωδία όλη την Ευρώπη».

«Πρέπει να υπηρετήσουμε και να πιστέψουμε όλοι το σχέδιο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παρά τις εύλογες κριτικές, αμφιβολίες, αγωνίες, «για να υπηρετήσουμε σωστά το σχέδιο πρέπει πάνω απ’ όλα να το πιστέψουμε, όλοι μας». Σημείωσε ότι στην πολιτική και τη ζωή παίρνεις ρίσκα, η απόφαση είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας, για να υπογραμμίσει ότι «όποιος ψάχνει για εγγυήσεις, ας περιμένει να αναλάβει όταν θα έρθουν τα εύκολα, εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε στα δύσκολα και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Για τον λαό μας, την αριστερά, τους εαυτούς μας».

«Αν επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ, αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη»

«Το ίδιο ισχύει και για τις μάχες στο εσωτερικό», είπε και αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο ενός «ολοκληρωτικού πολέμου παραπληροφόρησης, μια μεταμοντέρνα μορφή μιντιακού πραξικοπήματος», μιλώντας για προσπάθεια εκ μέρους καναλαρχών και κομμάτων της αντιπολίτευσης να προστατεύσουν συμφέροντα και να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης, τόσο μας πεισμώνουν, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», «ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτή τη χώρα, για όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και θα καταλάβουν οτι οι μέρες της αφθονίας τους και της ασυδοσίας τους είναι παρελθόν. Στο εξής ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες. Κανένα χατίρι».

Έστειλε μήνυμα ότι οι πολιτικές πιέσεις και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώνουν εδώ» και ζήτησε «να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν την δουλειά τους». «Και να ξέρουν» τόνισε «όσοι το επιχειρούν ότι ούτε η δικαστική ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή γιατί τα παιχνίδια με του θεσμούς δεν αρμόζουν στη δημοκρατία και είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και τους θεσμούς».
Κάλεσε από το βήμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν αυτή τη φορά θετικά συμβάλλοντας εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια από τον πρόεδρο της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να υπάρξει η μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα. Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι πρέπει να ξέρει πως αν και τώρα επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη. «Και να γνωρίζουν οτι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν» υπογράμμισε.
Το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ταυτόχρονα με όλα η χώρα έχει να διαχειριστεί ζητήματα που αφορούν μια εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας.

«Συνεχίζουμε να σηκώνουμε μεγάλο βάρος κι είμαι βέβαιος οτι θα βρούμε λύσεις» είπε για το προσφυγικό και επισήμανε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αν και ελλειμματική και δύσκολη, πρέπει να την υπεραπιστούμε γιατι είναι αναγκαία, γιατί μετά από αυτήν μειώθηκαν δραστικά και μηδενίστηκαν οι θάνατοι στο Αιγαίο. Επισήμανε το ρίσκο που πήρε, επέλεξε όμως την πολιτική της συνεννόησης πηγαίνοντας τρεις φορές στην Τουρκία, γιατί «μόνο μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος των δυο λαών». «Όλα τα αλλά ειναι κορώνες που μπορει να οδηγήσουν σε τραγικά αδιέξοδα».

Το Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Σημείωσε πως «όταν ζητάμε δίκαιη λύση του Κυπριακού, δεν θέλουμε λύση για τη λύση, θελουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη», για να υπογραμμίσει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, πρόβλημα παραβίασης των αρχών του διεθνους δικαίου». «Πασχίζουμε για λύση, αλλά λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

«Να ρίξουμε το βάρος στο κόμμα για να κερδίσουμε τις μάχες». «Κερδίζουμε μάχες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε περιπτώσεις εσωτερικών μετώπων που κέρδισε η κυβέρνηση, «αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά μας. Για να τον κερδίσουμε χρειζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, δεμένο με την κοινωνία, τους αγώνες και τις προσδοκίες της».

Επισήμανε ότι είναι κοινή πεποίθηση πως το κόμμα πρέπει να το φροντίσουμε, να το ενισχύσουμε, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες, να ρίξουμε το βάρος στη νέα γενιά και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Επικέντρωσε στην ανοικοδόμηση της οργάνωσης νεολαίας και σε ένα σοβαρό σχέδιο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Τόνισε ότι θα δοθούν μάχες στη Βουλή, στη διαπραγμάτευση, στους κοινωνικούς αγώνες, στο πεδίο της καθημερινότητας και ότι «αν δεν ρίξουμε το βάρος στο κόμμα, δεν θα τις κερδίσουμε». Υποστήριξε επίσης ότι «ναι, είναι δυνατόν να υπάρξει ένα κόμμα μαζικό και ανοικτό στην κοινωνία και παράλληλα να είναι ριζοσπαστικό και αριστερό, φέρνοντας ως παράδειγμα το φαινόμενο Κόρμπιν. Ας επιχειρήσουμε να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, είπε και σημείωσε ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειαζόμαστε περισσότερη συλλογικότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη και λιγότερη αυτάρκεια και βεβαιότητες, περισσότερη διάθεση προσφορά και ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες, δεν βλάπτει».

 ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Advertisements

Οι Αριστερές δράσεις δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s